Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd lön är receptet

Annons

Hur lösa svårigheten med sjukvårdspersonal?

Jag är före detta sjuksköterska och har utbildat mig under många år – år, som jag levde under små ekonomiska omständigheter. Studielån, som efter avslutad utbildning skulle betalas tillbaka, med följd att man fortfarande levde ”snålt”.

Att det fattas sjukvårdspersonal under semestrarna är inget

nytt. Det har varit så under många år. Det fattas personer till utbildningar nu också. Är det beroende på att som färdigutbildad ska du betala ditt studielån, som är avhängigt hur länge du utbildat dig?

Den lön som utbetalas till den som i dag väljer att arbeta med sjuka människor är mycket undermålig och gör att många avstår och väljer något som ger hygglig inkomst.

Som sjukvårdspersonal ska du ha empati och intresse för ditt arbete. På grund av för lite personal kan, och blir, det tyvärr fel i arbetet.

Jag har själv råkat ut för detta, men eftersom jag varit sjuksköterska själv har det inte blivit något allvarligt. Men den som inte har kunskapen är ju utsatt.

Många får ju också vänta på behandling i dag och hinner bli sämre. Med mer personal skulle mycket kunna lösas. Äldre människor blir mer oroliga då de märker att de inte får den vård de behöver.

Som sjukvårdspersonal har du ett stort ansvar, som inte lönen står i proportion till. Varför åker många sjuksköterskor till andra länder för att arbeta? Till exempel till Norge. De har upptäckt att lönen spelar en ganska stor roll då det gäller att få personal.

I dag har sjukvårdspersonal fått många nya uppgifter, till exempel administrativa, som skulle kunna skötas av personer med utbildning för detta. Naturligtvis ska de också ha adekvat lön och kan frigöra sjukvårdspersonal till det de är utbildade för, att ta hand om sjuka i första hand. I dag hinner de inte med det och framförallt hinner de inte lära känna de patienter de ska ta hand om. Någonstans är det feladministrerat. Sitter rätt personer på rätt plats?

De som ansvarar för lönesättning borde göra en utredning som gagnar sjukvårdspersonalen. Upprätta lönen till dess rätta värde då vi inte kan undvara sjukvårdspersonal, vilket snart kan bli verklighet då färre söker till dessa utbildningar. Ge betalt efter ansvar! Det lönar sig på sikt! Eftersom det ”går bra för Sverige” borde vi se till framförallt vår sjukvård.

Höj lönen och statusen kraftigt!

Siw Byman, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons