Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget att säga till om

Annons

För mindre än ett år sen blev länsstyrelsen i Uppsala brandskattad på såväl rovdjursgruppen som viltvårdsnämnden, som tidigare arbetade med lösningar när problemdjur anföll tamboskap och husdjur.

Förklaringen var att en ny grupp skulle ges i stort sätt större

makt att bistå rovdjursdrabbade

djurägare med snabbare hjälp med problem som främst rör varg.

Den som det sades effektivare viltvårdsdelegationen skulle avlasta myndigheterna för snabbare hantering av de återkommande rovdjursattacker som främst vargen svarar för.

Gruppen skulle bestå av ”handplockade” med insikt i framtida kommande problem med närgångna rovdjur, personer som var handplockade ur flera olika intresseorganisationer.

Ordförandeuppdraget med utslagsröst skulle förbehållas landshövdingen var tanken och gruppen skulle givetvis i första hand hjälpa länets invånare med kortare utredningstider och därmed besluta om åtgärd för snabb lösning av problem.

Gruppen skulle givetvis följa riksdagens beslut, men även informera Naturvårdsverket om att situationen blivit ohållbar för de länsbor som framför allt livnär sig på djuruppfödning.

Det har inte skett, en fadäs som nu kom att bli det mest platta fall som jag skåda när miljöministern Andreas Carlgren ger forskare i uppdrag att leta rätt på län för

utsättning av ytterligare vargar för påstått nytt blod.

Det är viltvårdsdelegationens skyldighet att informera om länets inställning och även med övertygelse motivera för ministern att det inte finns plats i länet.

Men det sker inte – och som ett ytterligare ett totalfiasko för inflytande på lokal nivå meddelar ministern att länsstyrelsens grupp inte har rätt i att yttra sig om den kommande vargflytten.

Jag anser att ministern ägnar sig åt ministerstyre i sin iver att näpsa lokalbefolkningen.

Och vad händer om markägare på tänkbara platser säger nej tack? Ska deras marker tvångsförvaltas av staten? Intressant på min ära.

Slutligen har Olof Liberg, koordinator för vargforskningsprojektet Skandulv, sagt att han inte förstår folks upprördhet över dessa beslut. Givetvis gör han inte det för annars hade vi inte haft dessa problem.

Ejnert Anderssen, Runhällen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons