Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent Karlsson: Hur har SA blivit bättre?

Annons

Kent Karlsson, före detta chefredaktör för SA, tycker att den lokala journalistiken tagit stryk av den digitala vågen. (Arkivbild)

Jag är benägen att instämma i allt väsentligt som Bernt-Erik Rutström anför i sin insändare 4 januari om Sala Allehandas dramatiska förändring.

I ett svar kringgår chefredaktör Daniel Nordström själva kärnan i förändringen – avsaknaden av granskande, opinionsbildande lokal journalistisk. Visst, Daniel Nordström, återinförandet av ledarsidan innebär naturligtvis förbättrad opinionsbildning, men ledarna har ingen lokal prägel. Och där är det svårt för gemene man i Sala att påverka. Däremot har samma salabo stora möjligheter till påverkan och opinionsbildning om journalisterna på ett tidigt stadium gräver fram vad politiker och andra makthavare sysslar med. Detta är elementärt för en som jobbat med journalistiken i mer än 40 år.

Men de få journalister som finns kvar i dag i Sala har ingen möjlighet att avsätta tid för bevakning och granskning längre. Efter att den digitala vågen svept in allt starkare på tidningsredaktioner har fokus på papperstidningen nästan försvunnit. Det har medfört att det lokala materialet i SA utarmats rejält.

Läs också: Så svarar Daniel Nordström

Jag vet att många läsare tidigare klagade över att det var för mycket sport i SA. Det kan jag ha viss förståelse för. Men att i princip ta bort nästan all bevakning av den lokala sporten, som nu skett, förstår jag inte alls. Traditioner som julcupen i futsal, ett stort publikt evenemang, bevakas inte alls längre. Inte heller travsporten, där Sala-Hebyorten är en av Sveriges mest ”travtäta” regioner och där flera toppkuskar är verksamma. Som med ett enkelt handgrepp togs SA:s 50-åriga tradition, utdelningen av Silverskölden, bort. Jag vet att många Salabor är minst sagt upprörda över detta och mycket annat som saknas i SA i dag.

Inför förändringen av tidningarna inom Mittmedia framhöll du, Daniel Nordström, hur viktig den granskande lokala journalistiken är. Jag förstår mycket väl att förändringar måste genomföras inte minst för att minska kostnaderna. Men jag frågar mig: Hur snabbt måste man gå fram? Hur mycket av det lokala materialet måste offras? Det finns ju grader även i helvetet, ursäkta uttrycket!

Min fråga till dig, med anledning av vad jag ovan anfört, är: Kan du på ett enkelt och tydligt sätt förklara för läsarna HUR Sala Allehanda blivit bättre lokalt med de åtgärder ni nu infört? Och då handlar det inte om app och sajt, utan om papperstidningen som fortfarande har knappt 6 000 prenumeranter.

Kent Karlsson, f.d chefredaktör för Sala Allehanda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons