Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal: Välfärden behöver tid för mat

Annons
Hela 81 procent av Sveriges äldre lider av undernäring eller ligger i riskzonen.

Hela 81 procent av Sveriges äldre lider av undernäring eller ligger i riskzonen, det visar en ny rapport från Kommunal. Det är allvarligt och något måste göras.

Eftersom det är medlemmarna i Kommunal – alla undersköterskor och vårdbiträden, som ger våra äldre vård och omsorg dygnets alla timmar och årets alla dagar, så är det också de som har lösningarna.

Det stora problemet är inte tillgången på näringsrik mat. Många av medlemmarna i Kommunal, som arbetar som kockar och biträden, lägger ner mycket kunskap och erfarenhet men också hjärta och själ i att just laga god och näringsrik kost till bland annat våra äldre.

Det stora problemet är snarare bristen på matlust och matro.

När äldreomsorgen är byggd på minutstyrda scheman, låg bemanning och ett ständigt krav på ökad produktivitet så finns inte tiden och möjligheten till att ge tillräcklig tid för mat, som de äldre så väl behöver.

Mår personalen bra så mår dem vi finns där för bra. Med en mycket bättre arbetsmiljö med tid för både återhämtning och för att kunna ge matro så skapar vi matlust för de äldre men också förutsättningar för personalen att orka och vilja jobba kvar inom både hemtjänst och på vård och omsorgsboenden.

Kommunal är fackföreningen som organiserar välfärdens yrkeskunniga och viktiga arbetare och det är också därför som Kommunal har lösningarna.

Bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö för de anställda ger en bättre livskvalitet för de äldre, och det är något som hela samhället tjänar på!

Något måste göras, snabbt. Och vi vet vad som behöver göras.

Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons