Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrollera i köket!

Annons

Svar till ”Orolig skattebetalare

och mormor” (14/3). Visst är barn människor med olika smak och behov. Om vi skulle tillgodose barnens önskan så skulle det serveras pannkaka, pizza, tacos och hamburgare varje dag. Är det ”en näringsriktig och varierad husmanskost” som du eftersöker.

Vet du egentligen vad husmanskost är? Det är exempelvis kalops, kokt torsk med äggsås och bruna bönor. Är det mat som barn i dag är förtrogna med?

Tyvärr kan man inte alltid erbjuda fler alternativ på maträtter. I en skola med få elever kan det vara svårt att erbjuda fler alternativ, då det i slutänden skulle bli så mycket mat som blev offer för komposthinken.

Jag anser att i skolan kan barnen upptäcka nya och andra maträtter som kan vara goda och som inte lagas hemma i köken. Det kräver dock att det finns många vuxna runt barnen vid lunchen och att de föregår med gott exempel.

Sedan angående mellanmålen: Det serveras nyttiga mellanmål på skolorna i dag. Titta tillbaka ett antal år, då kunde det vara både glass och söta soppor mitt i veckorna.

Numera serveras möjligtvis dessa mellanmål då man firar något

extra eller har fredagsmys. De vanliga mellanmålen är välkomponerade och innehåller det som anses nyttigt.

Själv jobbar jag med hälsofrågor omkring barn i skolan. Du ska inte komma och påstå att

allergiker inte får den mat de behöver.

Det jobb som läggs ner i våra skolkök för att tillfredsställa allergiska barns behov är fantastiskt. Tyvärr går det inte att helt kopiera vissa maträtter så att alla allergiker kan äta den men man försöker alltid att maten ska se så lika ut som originalrätten.

Till sist, kommer ditt barnbarn hem och säger att han/hon serverats makaroner och ketchup till lunch så beror det inte på att menyn ser ut så denna dag. Det var nog så att skinksåsen eller biffarna som var till inte dög.

Då valde barnet att inte äta dessa. Skulle det varit så att barnet kommit till matsalen sent på dagen och tillbehören tagit slut så är det bara att beklaga.

Det är då upp till kökspersonalen att ordna någon ersättning. Jag har ett förslag, ta dig till skolan och hälsa på i köket så ser du hur det är och så kan du bilda dig en egen uppfattning, barns återgivning är inte alltid exakt...

Tack vare att vi i Sverige har fri skolmat har barnen har möjlighet att äta sig mätta, i alla fall en gång om dagen. För en del barn är det den enda lagade mat de får.

Kommunanställd med hälsofrågor

bland arbetsuppgifterna, Sala

”Ullka”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons