Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav för bra vård

Annons

Det finns inget som människor förknippar mer med välfärd än hur hälso- och sjukvården fungerar. Att tillsammans finansiera sjukvården är en garanti för att man får den hjälp man behöver i livets olika situationer.

Snart når 40-talisterna den vårdkrävande åldern 85+. Samtidigt blir det färre i arbetsför ålder som ska försörja resten av befolkningen. Detta medan förväntningarna och kraven på sjukvården blir allt större.

Det kräver ett ledarskap som klarar av att göra svåra avvägningar och som möter frågorna med värderingar om att alla – inte bara några – har en plats. Redan idag måste vi ta oss an utmaningen. Det börjar bli bråttom.

En rapport från Sveriges kommuner och landsting kom i våras fram till att kommunal- och landstingsskatten skulle behöva höjas med 13 kronor för att klara av alla behov och förväntningar på välfärden 2035.

Det säger sig självt att det inte går. I stället måste det till andra lösningar, till exempel effektiviseringar, prioriteringar och att fler kommer ut tidigare i arbetslivet och orkar stanna där längre.

Västmanland är ett litet landsting, allt för litet för att klara allt själv. I dag köper vi mycket vård från våra grannlandsting. Det är inte långsiktigt.

Det är bättre att gå ihop och bilda en större region, så att resurser kan utnyttjas effektivare. Då kan vi lättare få tag i läkare och sjuksköterskor med rätt utbildning och kompetens, vilket ger en bättre och säkrare vård.

Även kollektivtrafiken kan lösas enklare i en tid då många reser över länsgränser för att komma till jobb och utbildning.

Däremot ska den nära sjukvården som vi behöver ofta, på vårdcentraler och närsjukhus, finnas där människor bor.

Under den här mandatperioden har allt arbete med att bilda en större region lagts på is. Det är tydligt att moderaterna tycker den här frågan är så besvärlig att man inte ens vill ta i den.

Landstinget Västmanland ska vara en arbetsplats där man kan och vill arbeta även efter att man fyllt 65. Arbetsmiljön måste vara bra och inte slita ut människor.

Landstinget måste också ta tillvara den kunskap som finns bland våra invandrare. I dag går många högt utbildade utan jobb.

Prioriteringar, effektiviseringar och vägen mot en större region tar tid. Mycket av framtidsarbetet har under den nuvarande majoriteten stannat av på grund av att man inte orkar ta tag i frågorna. I stället pågår en sönderstyckning och utförsäljning av sjukvården som gynnar de privata vårdbolagen, men knappast löser framtidsproblemen. Vi kan inte vänta längre, Landstinget Västmanland behöver ett nytt styre.

Rigmor Åkesson, S, Kungsör

Kenneth Östberg, S, Norberg

Tommy Levinsson, S, Västerås

Kandidater till landstingsfullmäktige

Denise Norström, S, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons