Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund: Bättre villkor för lärare

Annons

12 september firar Lärarnas Riksförbund för tionde gången Skolans dag. Vi hyllar lärare och studie- och yrkesvägledare som dag ut och dag in ser till att barn och ungdomar utvecklas för framtidens utmaningar. Salas skolor är i full gång och fyllda med elever i alla åldrar som försöker att lära sig allt från att läsa till hållbar utveckling. Från de allra minsta till de största arbetar vi med att efter bästa förmåga bygga en bättre framtid för oss alla. Ett jobb vi gör med stolthet, glädje och kunskap.

Vi tar emot hundratals elever varje dag och hjälper dem med allt som kan uppkomma på en dag när man är ung, vare sig det är ett gräl med kompisen, svåra mattetal, eller en jobbig hemsituation. Vi undervisar, vägleder, uppfostrar, torkar tårar, kopierar, bedömer prov, planerar föräldramöten, rastvaktar. Det är minst sagt febril aktivitet inne i skolorna. Vi gör det gärna, men det är ett arbete som aldrig tar slut. Det finns alltid mer, det går alltid att göra bättre. Ambitionerna och viljan vet ofta inga gränser.

Vi som arbetar inom skolan är trots alla ambitioner bara människor. Fler undersökningar visar på alarmerande siffror ute på skolorna. Vi vet precis vad vi ska göra, men hinner inte med. Vi tar inte ut raster och pauser, hinner inte med arbetsuppgifterna inom arbetstiden, upplever negativ stress samt utsätts för hot/våld. Om lärarna inte längre orkar med är Sverige och Sala inne på en farlig väg. Och de som förlorar mest är samhällets framtid: våra barn och ungdomar.

Gränsen är nådd: Sjukskrivningstalen oroar, behöriga och kompetenta lärare slutar, unga lovande studenter väljer bort lärarutbildningen. Detta gör att vi står inför en situation där lärarbristen är på riktigt och Sala är inte immun.

En ny termin har just startat. Salas lärare går än så länge till sina skolor och elever med stor glädje. Men för att detta ska fortsätta måste Salas politiker ta ansvar för att locka och behålla kompetenta lärare genom konkurrenskraftiga löner, god lönespridning samt förbättrad fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Ditt barn, ditt barnbarn, grannens barn har rätt att möta motiverade och friska lärare hela läsåret. För hela samhällets skull och för en utbildning i världsklass.

Åsa Haga Eriksson Ordf. Lärarnas Riksförbund, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons