Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig korsning

Annons

Sala kommuns utformning av Ringvägen och korsningen med Södra Esplanaden är direkt farlig för gående. Det finns inga skyltade övergångsställen. Och enligt kommunens trafikingenjör ska det vara så att hela det vågmönstrade torget är gemensamt för gående och motorfordon och att gående ska komma överens med bilisterna om att få korsa Ringvägen med hjälp av ögonkontakt.

Med det 60 gånger 40 meter stora övergångsstället har kommunen fått en ny attraktion som platsar i Guinness rekordbok. Och som tyvärr kan ha dödligt utfall för barn, äldre och andra gående med otur.

Låt mig ge ett exempel. Om du kommer ner allén från kyrkogården ska du först korsa en cykelbana vid tingshuset, gå genom infarten till parkeringar på båda sidorna, korsa nya rondellen och därefter ta dig över Ringgatan. Tyvärr många tillfällen att råka ut för en olycka.

Min erfarenhet är att bilister inte stannar så länge de inte är uppmärksamma på vilka regler som gäller. Enda skylten de har sett är en kommunal uppfinning, skylten ”högerregeln gäller”, som därtill förutsätter att du förstår svenska. Gående nämns inte.

Ögonkontaktsrutinen fungerar inte. Snarare får man arga blickar och gärna ett finger om man tittar i ögonen och försöker att sätta ut foten. Jag har själv sett både skolbarn och äldre ett hårsmån från att bli nedmejade. Nyligen var jag själv offer för en arg bilist som gasade på när hon såg att jag var på väg över.

Kommunen måste omedelbart skylta övergångsställen eller kanske ännu bättre skylta hela området med skylten gångfartsområde.

Per Åsander, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons