Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalproducerat bättre

Annons

Nyligen hörde vi på nyheterna att danska grisar äter danska grisar. I EU är det förbjudet att utfordra djur med kadaver. Redan 1989 förbjöds det i Sverige och svensk lagstiftning var ett föredöme och påverkade att man så småningom tog beslutet att inte utfodra djur med kadavermjöl.

Creutzfeldt-Jakobs sjukdom drabbade Europa, speciellt England, där människor smittades efter att ha ätit kor som hade ”galna-kosjukan”. Det finns inget botemedel när man drabbats. Sjukdomen kan vara ärftlig, spridas vid kannibalism eller när en människa äter ett smittat djur.

I Danmark används slaktavfallet från grisar till att föda upp grisar. Tarmar, inälvor, blod med mera återanvänds till att utfodra djuren.

I Tyskland och Danmark utfodrar man sina djur på detta motbjudande sätt och det köttet hamnar i svenska livsmedelsdiskar lagom till grillsäsong. Marinerad karré till midsommarfesten. Alltså marinerad gris, uppfödd på sina egna slaktavfallsprodukter. Det äter vi.

För ett antal år sedan uttryckte danska jordbruksministern med anledning av ett TV-program som kritiserade dansk djurhållning:

”Ja, vi förlorar cirka en tredjedel av djuren, men det är ändå lönsamt”. I programmet kunde vi se höns så övergödda att de inte kunde gå. De låg och gungade i sina fjädrar. Vi kunde också se en ko som skulle kalva och inte kunde göra det. Kon snittades upp. Kalven plockades ut. Och efter kort tid dog kon.

Vi måste tillsammans protestera mot att ekonomin får styra djurhantering och resultatet av den. Vi konsumenter har makt; vi har makten att välja bort vissa produkter och gynna andra. Vi har tillsammans makten att skapa bättre djurhållning.

I Sala som är en landsbygdskommun har vi många lokala producenter av kött med bra djurhållning. Detta kött kan vi äta med gott samvete. Det som har hänt i Danmark gör det än viktigare att handla lokalproducerat.

Miljöpartiet de gröna i Sala

Erik Åberg, Peter Kraft, Monica Fahrman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons