Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste inte posten fram?

Annons

Det finns en historia om Åhlberg, som delade ut post med cykel i gränstrakten mellan Dalarna och Västmanland i början av förra seklet.

En dag mötte han en högt uppsatt man i en Rolls-Royce. Mannen var tvungen att väja ner i diket med bilen för att inte köra på Åhlberg. Som försvar varför han inte väjde undan yppade han då de ”bevingade orden”: Posten måste fram.

Den andan har länge varit Postens ledstjärna, ett samhällsnyttigt företag som haft som mål att leverera post och tidningar till sina kunder både på landsbygd och i stad.

Lantbrevbäraren har haft en mycket viktig funktion för folk boende på landsbygden. Dels som service med tidningar och annan post, men även som en viktig social kontakt med folket efter postlinjen.

Det är tragiskt att konstatera att Postens ledning nu har högsta möjliga vinst som sin enda ledstjärna. Personer som bor på landsbygden verkar man strunta fullständigt i.

Hur kan man annars lägga om postlinjer så att många boende utanför stan får sin post väldigt sent på

eftermiddagen.

Postledningen kanske tror att det finns belysning som i städerna även ute på landet? Förstår Posten att det kan vara halt på mindre vägar?

Begriper Posten att när det är mörkt och halt, är risken att bli påkörd eller att man halkar och bryter något ben betydligt större än när det är ljust ute.

Men för Posten betyder det kanske inget, om någon blir påkörd eller ramlar när postlådan ska tömmas.

För det är ju profiten som nu är Postens ledstjärna, inte nöjda kunder.

Sen finns det även företag på landet som behöver posthämtning före 15.00. Men dessa företag struntar postledningen i, för viktigast är maximal avkastning, inte nöjda kunder.

Kortsiktighet och profithunger gör att posten gräver sin egen grav.

Posten borde ha Åhlbergs synsätt ”posten ska fram” och lägga till innan mörkret faller.

Ordförande, LRF:s kommungrupp i Sala

Per Nyström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons