Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mental istid utan böcker

Annons

I den amerikanska katastroffilmen ”The Day After Tomorrow” skildras hur vädret inom loppet av några dagar förvandlar norra halvklotet till en ny istid.

För att rädda sig undan kyla och is söker huvudpersonerna i filmen skydd på den plats som alltid finns öppen för allmänheten, det vill säga, i det här fallet, på stadsbiblioteket i New York – och lyckas där med hjälp av ett bokbål på gamla skatteutredningar (!) hålla sig vid liv till dess hjälp anländer.

Under tiden gruppen kämpade för sin överlevnad fanns sig plötsligt en av de nödställda sitta och hålla i ett exemplar av Gutenbergs bibel och förklarade att han var utsedd till bokens försvarare:

”Det var när människan lärde

sig trycka böcker som tiden av mänskligt förnuft startade. Jag kan inte tillåta att den får ta slut här.”

En symbolik som känns som en tanke när man återigen tvingas konstatera att klåfingriga politiker, för vilken gång i ordningen känns omöjligt att komma ihåg, överväger att stänga bibliotek i Heby kommun.

I en nyutkommen antologi,

utgiven på Bibliotekstjänst förlag med titeln ”Folkbibliotekens framtid” (redaktör: Roland Eliasson) intervjuas ett antal av Sveriges författare, politiker och biblioteksanvändare om och kring sitt förhållande till bibliotek och de utmaningar som väntar biblioteken i framtiden.

Som underlag inför beslutsfattande om bibliotekens vara eller icke vara torde den tjäna som en utmärkt lärobok med sin fördjupning om bibliotekens roll i går, i dag och i framtiden.

En gemensam nämnare hos de intervjuade är ett uttryck för en stor beundran för folkbiblioteken och det arbete som utförs där.

Vill man inte köpa boken

kan man alltid gå till ett av kommunens bibliotek och låna den. Skulle den till äventyrs inte finnas brukar kunnig och servicesinnad personal kunna ordna fram ett exemplar på några dagar. En fantastisk service, eller hur, och dessutom gratis!

”Connect or collect”, brukar den nya tidens stridsrop lyda, när man önskar privatisera eller lägga ned bibliotek.

”Det skrivna ordet hämtas enklast upp i cyberrymden och samlandet av böcker på ett ställe har spelat ut sin roll”, brukar det heta. Uppenbarligen är det i en värld utan snöoväder med elavbrott som följd och där avsaknad av vettiga bredband inte

existerar. Att det är en utopisk verklighet vet hårt prövade medborgare, främst på landsbygden sedan länge.

Så inför beslutet om bibliotekens vara eller icke vara, bör man nog se till att vårda vårt bokarv väl, så inte det mänskliga förnuftet riskerar att ta slut här. Den mentala istiden kan annars vara oroväckande nära.

Per Ahlberg, Morgongåva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons