Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikskolan finns

Annons

Apropå artikeln om en musiklärares utmaning av Heby musikskola i Sala Allehanda (2/5).

Det finns faktiskt, tro det eller ej, redan en musikskola i Heby kommun där jobbar vi med ensemblespel som utgångspunkt.

Vi, Malin Josefsson och Pär Sundin, jobbar i dag som lärare i den kommunala musikverksamheten i kommunens norra del (Tärnsjö, Harbo, Östervåla). Vi är båda utbildade musiklärare, både vad gäller ensemble- och instrumentalundervisning. Vi spelar också själva i band på fritiden.

De senaste fyra åren har vi

arbetat upp en verksamhet där undervisningen bygger på ensemblespel. Verksamheten är fortfarande under utveckling och vår ambition är att den ska passa för verkligheten här där både vi och våra elever lever och bor.

Vår upplevelse är att eleverna uppskattar att få spela tillsammans och det man lär sig i musikskolan blir också någonting som de kan använda på egen hand ganska snart.

De senaste åren har vi också märkt en ökning i antalet elever

som vill satsa och söka till ett estetiskt program med musikinriktning.

Vi ger ingen detaljerad beskrivning av hela verksamheten här, men lite kort kan vi ändå berätta vad man i dag kan få ut av en elevavgift hos oss:

n Ensemblespel i blandad ensemble.

n Sånggrupp (cirka fem elever) där vi tränar sångröst, gehör med mera.

n Cirka fyra tillfällen per termin med ”musikverkstad”, en mer

öppen verksamhet för våra äldre elever. Möjlighet att använda inspelningsprogram, musicera tillsammans med andra, lära sig lite mer om musikteori (till exempel när man vill söka till estetprogram).

n Särskilt intresserade högstadieelever ges också möjlighet till viss enskild undervisning.

Detta blir möjligt tack vare att vi utgår från gruppundervisning och att vi pedagoger har bred kompetens.

Förutom undervisningstillfällena gör våra högstadie- och gymnasieelever varje vårterminsslut en konsert i Fokus, Östervåla. Då spelar vi två skolföreställningar och en kvällsföreställning. Våra mellanstadieelever gjorde i julas en gemensam konsert (Harbo, Tärnsjö, Östervåla) i Tärnsjö folkets hus. Varje vårterminsslut gör de också skolkonserter och kvällskonserter på respektive ort.

Innan man ens funderar på att ålägga en privat aktör att ”göra det bättre och billigare” önskar vi att man tydligt och klart uttalar vår musikskolas uppdrag. Vilka elever vänder vi oss till?

Låt oss också slippa hamna i den diskussionen där man vill hävda att ”kvalitet” när det gäller musik har att göra med genre och instrument.

Till sist – innan man börjar leta lärare som kan greppa en tvärflöjt likväl som en fagott så kan vi upplysa om att här finns lärare som kan greppa en tvärflöjt likväl som en elgitarr. Välkomna till Heby musikskola!

Heby musikskola

Malin Josefsson och Pär Sundin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons