Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kommer lönesatsningen för sjuksköterskorna?

Annons

Inget görs för att behålla kompetenta sjuksköterskor, enligt skribenterna. Bilden: akutmottagningen vid sjukhuset i Västerås.

Vi läser dagligen om brist på vårdplatser i akutsjukvården, överbeläggningar på vårdavdelningar som ger ökad arbetsbelastning för personal och ökar risk för vårdskador hos patienterna. Oftast summeras detta enkelt med brist på sjuksköterskor.

Sjuksköterskor som arbetar i akutsjukvården kan bara bekräfta att det är ett stort problem med stängda vårdplatser, överbeläggningar har blivit ett normaltillstånd och vi är allt färre som skall vårda fler och allt svårare sjuka patienter i ansträngd miljö. Erfarna kollegor slutar ideligen på grund av dålig löneutveckling och försämrade arbetsförhållanden. Det pratas om att det skall sättas in åtgärder för att behålla kompetens och erfarenhet men i verkligheten händer det ingenting, tvärtom.

Vi kan bekräfta att årets lönelyft för oss två sjuksköterskor med lång erfarenhet innebar 1.7 procent löneförhöjning, cirka 500 kr, och det är bedrövligt. Löneökningen året innan, trots löften om satsningar, var lika dålig för oss och många kollegor.

Är det så här regionens politiker och ledning tänker göra sjuksköterskeyrket attraktivt och öka patientsäkerheten?

Ytterligare två sjuksköterskor som funderar på att lämna akutsjukvården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons