Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyinflyttat vargpar

Annons

Sala har fått sitt första vargrevir i modern tid. Redan i mars 2010 inkom rapporter från privatpersoner om att ett vargpar revirmarkerade i Hedåkerstrakten.

Påståendet avfärdades bestämt av länsstyrelsens personal efter

att myndighetens spårare hade besökt platsen.

Nu med facit i handen kan vi konstatera att dessa privatpersoner hade rätt. Samma personer från länsstyrelsen i Västmanland besökte en plats i Ringvalla nu i höst och besiktade en slagen älgko. Dessa experter garanterade att vare sig björn eller varg var orsaken till älgens död.

Lokalbefolkningen befarar efter det att en ovanligt aggressiv hare har varit i farten och dödat älgen... Samma aggressiva hare kan vara orsaken till att två kreatur i panik flydde ner i en å och drunknade tidigare i höst.

Länsstyrelsen visar tyvärr på samma dåliga omdöme som sina kollegor i angränsande län vid vargetablering. De förnekar med en dåres envishet sanningen. Först när det genom spårning i snö och ett närmast urskillningslöst dödande av husdjur förekommer erkänner de faktum.

Pierre Ahlgren på länsstyrelsen förnekar till och med i media att varg bär på den för människor livsfarliga dvärgbandmasken.

Det står i strid med de förordningar till personalen om att skydda sig som den veterinär utfärdat som är högst ansvarig vid märkning av varg.

Vet personalen vid länsstyrelsen inte vad de talar om eller har dölja vad som händer för oss skattebetalare?

Varje människa som har tillgång till internet kan dock själv göra det jobb Pierre Ahlgren rimligen borde göra nämligen söka på exempelvis Google och ta del av all information från Finland, därifrån våra vargar sägs komma. Sök på dvärgbandmask och sibirisk mördarfästing!

Statens veterinärmedicinska anstalt upplyser i en utredning om inplantering av varg att varg av östlig härkomst kan bära på inte mindre än 70 olika smittor, varför Jordbruksverket kräver

karantän i sex månader för vargar som ska importeras eller flyttas inom landet.

Under senare tid kommer det konstant in nya rapporter till Vargobs.se om synobservationer av varg i Sala kommun, främst i den västra delen på upp till tre vargar per tillfälle.

En av vargarna uppges vara klart mindre, varför det inte kan uteslutas att det är ett alfapar med en valp alltså en föryngring. Därmed kan vi Sala bor bereda oss på ett eskalerande tryck på våra husdjur.

Befolkningen utanför tätorten kommer allt oftare att konfronteras med dessa ”mördare” med en allt större oro till följd.

När kommer tidpunkten länsstyrelsen måste informera folket om att det är olämpligt att plocka bär och svamp i skogen på grund av förekomst av dvärgbandmask och mördarfästing.

Jag hoppas att det nya styret i Sala verkligen tänker på Salas bästa när förfrågan kommer om att plantera in mer varg på kommunens mark och säger nej i

likhet med oss privata markägare.

Rätt ska vara rätt, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons