Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt dyrt Folkets hus

Annons

Centerpartiet har länge stått för ett långsiktigt stöd till Salas föreningsliv, där vi försökt varsamt balansera stödet och verksamheten i kulturen med kärnverksamheterna vård, skola och omsorg på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Därför har det varit frustrerande att se majoriteten med kultur- och fritidsnämndens ordförande Eric Fylkeson (S) i spetsen dyka ner i kommunens kassa och fiska ut tiotals miljoner på ett bräde för att bekosta ett dåligt förankrat kulturhus.

Jag har samtidigt försökt förstå varför socialdemokratin riskerar sin kvarvarande trovärdighet inom skola och omsorg och bränner pengarna på ett sådant prestigeprojekt, men det fick jag besvarat med råge i P4 Västmanland.

Eric Fylkeson säger att ”kommunen äger en hel del, vi kan omprioritera, vi kan sälja” som svar på att kostnaderna eskalerar till över 40 miljoner kronor – och han är på det klara med att invånarna inte vill ha ett kulturhus, apropå förslaget att fråga dem: ”Nej, då kommer alla att säga nej”.

Men med slutklämmen klarnar allt, då han berättar om kulturhusets syfte: ”(det är ett) Medborgarhus, det här är kanske en gammal idé, om man hade sagt ett gammalt, klassiskt Folkets hus när det var som bäst, då kanske det här stämmer.”

För er som inte vet, så pågår detaljplanering för att bygga om kvarteret där Folkets hus finns till bland annat bostäder, och nu har vi svaret på var Socialdemokraterna tänker flytta och var drivkraften kommer ifrån.

Oviljan att lyssna in Salas föreningar och opposition handlar egentligen om egenintressets bleka ansikte. Ska kulturhuset bli ett monument över en kulturelit, där resten av verksamheten huttrar i skuggan, eller ska det växa fram organiskt i samråd med föreningar, företag och folk i Sala, med en hållbar ekonomi som grund? Jag bävar för svaret från majoriteten.

Kommunfullmäktige i Sala

Mikael Jonsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons