Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otryggt för 96-åring

Annons

Den 20 februari upptäcktes att vår mamma, 96 år gammal, hade ramlat i hemmet. Vi vet inte hur länge hon legat på köksgolvet. Efter att hon larmat kom personal från hemtjänsten som omedelbart kallade på ambulans.

Hon blev inlagd på medicinska akutvårdsavdelningen i Västerås. Efter diverse röntgenundersökningar konstaterades att hon klarat sig undan med blåmärken.

Vi barn begärde vi barn att det skulle göras en vårdplanering. Den 1 mars flyttades mamma till ett korttidsboende i Sala för mobilisering.

Vårdplaneringen skulle ske 15 mars. Jag åkte då 40 mil (enkel resa) för att närvara. Eftersom jag själv har 40 års erfarenhet som sjuksköterska i primärvård blev jag mycket förvånad då ingen medicinsk kunnig personal närvarade.

Jag trodde att man diskuterade hennes framtid i samförstånd. Trots att hon vid flera tillfällen sade att hon inte trodde att det skulle fungera att komma hem hade biståndsbedömare och sjukgymnaster redan bestämt att hon skulle hem. Hon bor i en lägenhet en trappa upp, 16 jobbiga trappsteg utan avsatser.

Efter vårdplaneringen fick vi även veta att hon haft en hjärtinfarkt. Kanske var det därför hon ramlade?

Vilka kriterier ska uppfyllas för att en gammal ska få permanent boende någonstans i kommunen så man kan känna sig trygg både som anhörig och vårdtagare?

Lena Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons