Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendlarna kan inte vänta

Annons

Vi satsar kraftfullt på kollektivtrafiken, säger Rolf Edlund (C), landstingsråd med ansvar för trafikfrågor i den borgerliga majoriteten i Uppsala län (SA 14/6). De gör det genom att först dra ner kraftigt på tågtrafiken mellan Sala och Uppsala. Vänta bara i drygt två år, då skall vi satsa på tågen igen, säger de.

För dem som bor i Morgongåva, Heby och Sala haltar nog Edlunds logik betänkligt. Vem blir glad åt beskedet att tågen kommer att gå 2013 när man behöver åka till jobbet eller skolan fem dagar i veckan fram till dess.

Han anklagar oss för att agera märkligt. Om det är för att vi vill behålla tågtrafiken eller något annat upplyser han inte läsarna om.

Han skyller på Enköping, Tierp och övriga kommuner i Uppsala län. Med ansvar för trafikfrågor borde han känna till att det finns ett avtal med kommunerna att landstinget ansvarar för trafiken mellan länets huvudorter. Det gäller också trafiken mellan Heby och Uppsala.

Det är både fegt och ohederligt att skylla på andra i stället för att rakryggat våga stå upp för de beslut man tagit.

Till slut försöker han lura i Hebyborna att om vi skulle satsa på ytterligare två turer så innebär det kraftiga skattehöjningar eller neddragningar i sjukvården. Alla förstår att det är överdrifter och har inget med sanningen att göra.

I stället för att rakryggat stå för att det inte behövs mer tågtrafik försöker han misstänkliggöra oss. Vi tror att invånarna i Heby kommun och framför allt alla de som regelbundet åker tåg mellan Sala och Uppsala genomskådar Edlunds bluff. Vi tar ändå tillfället i akt att göra följande konstateranden när det gäller kollektivtrafiken:

n Vi satsar 800 000 kronor extra i 2011 års budget för att ytterligare två dubbelturer från Sala till Uppsala skall kunna gå även efter årsskiftet. Den summan ryms väl inom vår budget, och hotar inte andra verksamheter.

n Vi har under hela mandatperioden lagt förslag om satsningar på kollektivtrafiken, förslag som regelmässigt röstats ner av Rolf Edlund (C) och övriga i den borgerliga majoriteten.

n Vi står helhjärtat bakom den utökade pendeltågstrafik som UL planerar att starta från 2013, men vi vill, till skillnad från Edlund, ha tågtrafik även 2011 och 2012.

Inför hösten val finns det två tydliga alternativ när det gäller fortsatt tågtrafik på sträckan Sala-Heby-Morgongåva-Uppsala: Det rödgrönas med fortsatt tågtrafik eller de borgerligas med neddragning från 12 till 4 dubbelturer dagligen.

Sören Bergqvist (V)

Johan Edstav (MP)

Landstingsråd i opposition

Börje Wennberg (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons