Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Press på föräldrar

Annons

Det har hänt något med förskolan. I dag har den alltmer blivit en miniskola med fokus på lärande under allt kortare öppettider.

Den förskola där lärande och omsorg går hand i hand med öppettider som krävs för att föräldrarna ska kunna arbeta heltid håller på att försvinna.

I en färsk undersökning säger hälften av föräldrarna att de känner sig pressade att hämta sina barn tidigt på förskolan. Nästan en tredjedel uppger att de inte kan jobba heltid på grund av öppettiderna. Dessutom har personaltätheten i förskolan har minskat rejält sedan 1990.

För Kommunal är en helhetssyn på barnomsorgen viktig. Uppdraget innehåller både lärande, trygghet, omsorg och service. För att lyckas med detta måste barnskötarnas roll stärkas.

Förskolan behöver vara tillgänglig under längre tid så att inte föräldrar känner sig stressade. Det leder i slutändan till ett ena föräldern, oftast kvinnan, går ner i arbetstid.

Personalen måste också känna att de hinner med. Att inte ständigt ökade krav och fler barn skapar en dålig miljö för både barnen och de som jobbar där.

Den svenska barnomsorgen måste vara bra för alla, för barnen, föräldrarna och för de som jobbar där! Något man inte heller ska glömma är att det är viktigt med alternativ och val möjligheter. Där har vi inte minst familjedaghemmen som ett exempel.

Kommunal sektion 2, Sala

Catharina Rothoff

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons