Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädda högstadiet!

Annons

En landsbygd lever med sin skola och tynar bort om den försvinner. För Västerfärnebo, som länge var en egen kommun, har den kanske ett extra symbolvärde, och dess högstadium har en speciell position.

Ingen annan del av Salas vidsträckta och aktiva landsbygd kan barnen gå i skola nära hemmet upp till 16 års ålder, och vi i Centerpartiet har med stöd från våra alliansvänner kämpat med tänder och klor genom åren för att övertyga förvaltningen om att bygden ska få behålla den möjligheten och att det är också ekonomiskt rimligt.

Nu har vi förstått att vi kan vara vid vägs ände. Elevkullarna

har nu krympt så att endast en klass per årskull snart återstår, vilket enligt förvaltningen gör det i princip omöjligt att bedriva undervisning utan att ta stora resurser från resten av skolverksamheten i Sala.

En väg vore att acceptera det synsättet och stöda ett eventuellt förslag från majoriteten om nedläggning. Men då skulle vi bortse från den kampvilja som finns i bygden.

Svartådalsprojektet med sin potential har börjat lyfta och det borde finnas en naturlig vilja från Västerfärnebos invånare att rädda sitt högstadium.

Alliansgruppen var på vårt senast gruppmöte enigt om att bygden själv måste få en chans att rädda sin skola. Folk vet bäst själva är ett talesätt, och så gäller givetvis här också.

Vi fick på senaste mötet situationen i Västerfärnebo liknad vid en amputation av ett ben, där en snabb amputation kanske vore att föredra. Vi i alliansen skulle med den liknelsen fördra att patienten själv får läkarutbildning och avgörandet i egna händer.

Den kan då själv ställa diagnos och behandling. Det finns en rad med möjligheter om folk vill satsa och säkert skulle kommunen kunna hjälpa till med övergångslösningar.

Vi i alliansen hoppas att Västerfärnebo tar chansen medan den finns och vi välkomnar inbjudningar att komma ut och lyssna på förslag, som vi sedan kan föra vidare till nämndarbetet.

Dialogen med landsbygden får inte ta slut bara för att det är en ny majoritet vid makten.

Oppositionsledare för alliansen

i skolnämnden, Ransta

Mikael Jonsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons