Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sala behöver fler poliser

Annons
De senaste terminerna har mellan 100–150 utbildningsplatser stått tomma efter terminsstart, detta trots att regeringen sänkt antagningskraven för poliser. Arkivbild

I den bästa av världar borde man kunna gå hemifrån utan att ens låsa dörren, och egentligen borde ingen som går hem genom den vackra stadsparken i Sala behöva vara orolig, eller behöva småspringa med nyckelknippan i handen. Nu är det dock inte den världen vi lever i, utan i en värld där brottsligheten finns, och därmed otryggheten. Därför behöver vi fler poliser i Sala.

Det som regeringen tillfogar går främst till nya utredare och underskott, inte till att behålla eller locka tillbaka de poliser som har slutat. Båda posterna behövs, men Liberalerna vill hellre se en lönereform, som lockar tillbaka de poliser som har lämnat yrket. Vi vill även se en förbättring av arbetsmiljön och av möjligheten för äldre poliser att arbeta deltid. De aviserade resurserna kommer i princip att täcka underskotten. Inte en enda polis kommer att tillkomma utifrån situationen som den ser ut idag. Antalet poliser som slutar överstiger nämligen antalet som kommer ut från utbildningen. Sverige har idag faktiskt färre poliser än när Alliansen satt i regering. Resurser måste därför prioriteras ner till lokalpolisområdet, så att fler poliser kommer ut närmare medborgarna. I dag tvingas poliser lägga alldeles för mycket av den tid som borde gå åt till att jaga brottslingar på administration och byråkrati.

Redan förra hösten presenterade Liberalerna förslag på fler utredare och fler poliser än vad regeringen aviserat. Vi har därefter justerat upp vår budget för att kunna anställa 5000 poliser fram till 2025. Till skillnad från regeringen vill vi även se en polislönesatsning på 1,3 miljarder redan 2018 som skulle ge 4000 kronor extra i månaden. Denna prioritering bygger på vår politik att locka tillbaka hundratals av dem som i förtid lämnat polisyrket. För Salas del skulle detta innebära en nödvändig förstärkning av säkerheten, eftersom Sala är en av de orter som tappat poliser de senaste åren.

Regeringens svar är i stället fler platser på polishögskolan och fler utredare. Men även när antalet utbildningsplatser varit färre har polisen inte lyckats fylla platserna, och våren 2015 började 339 studenter. De senaste terminerna har mellan 100–150 platser stått tomma efter terminsstart, detta trots att regeringen sänkt antagningskraven. Lösningen är inte sänkta krav. I våras antogs 640 studenter till 800 platser. Ska vi pressa tillbaka de kriminella, återupprätta den polisiära förmågan och få ut fler områdespoliser närmare medborgana, krävs en annan politik än den S-regeringen för.

Roger Haddad (L), riksdagsledamot, rättspolitisk talesperson

Mårten Hemström (L), sekreterare, Liberalerna i Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons