Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salabor bestämmer

Annons

Svar på insändaren ”Välkommet vargrevir?” (4/5). Björn Strandberg ställer några frågor till Miljöpartiet främst angående vår syn i vargfrågan, men berör även plastpåsar och bensinpris, vilket vi återkommer till i ett annat insändarsvar. Vi inom Miljöpartiet väljer att ha en helhetssyn på naturen, människorna och det ekologiska systemet

Först några fakta när det gäller viltskador. Av det totala ersättningsbeloppet för viltskador på ren, tamdjur, hund och grödor år 2006 var fördelningen av pengarna följande:

Lodjur cirka 24 miljoner, järv 13 miljoner, björn 2 miljoner, varg 1 miljon och kungsörn 1 miljon kronor. Vi har tyvärr inte hittat färskare siffror, men det ger ändå en ungefärlig bild av hur stor del av viltskador som orsakas av varg.

Miljöpartiet vill ge full ekonomisk ersättning till drabbade vid angrepp och skyddsåtgärder gäller skador från alla rovdjur.

Om vi tittar på 2000-talet när det ändå funnits en del varg i Sverige har två personer blivit dödade och tiotals skadade av björn och ingen dödad eller skadad av varg.

Man kan ju undra var varghatet kommer ifrån och alla gulliga nallar?

Nu till dina frågor. Vill vi ha vargrevir i kommunen? Vargarna bestämmer nog själva var de vill bo. Om det skulle bli aktuellt att flytta hit varg så ska naturligtvis Sala kommuns invånare bestämma det tillsammans. Miljöpartiets ståndpunkt är att de som berörs ska ha inflytande över beslut.

När det gäller frågan om paragraf 28 och skyddsjakt säger vi ja till skyddsjakt och vill dessutom ha snabbare beslut vid begäran om skyddsjakt.

Vill vi ha bort löshundsjakten? Svar nej.

När det gäller frågan om vargstammens storlek vill vi ha en frisk vargstam som har tillräckligt många individer och har tillräcklig genetisk variation för att överleva på sikt. Större genetisk variation gör att man kan ha färre vargar och tvärtom.

Det är en felaktig bild att Miljöpartiet skulle vilja motarbeta jakt på vilt. Det är faktiskt så att kött från vilt är både ekologiskt rätt och oftast närproducerat. Därför är vi för en långsiktigt hållbar jaktnäring!

Men för att det ska fungera

måste vi ha ett ekologiskt system i balans. Rovdjuren har också stor betydelse för ett sunt ekosystem. Se till exempel på havsörnen som håller populationen av skarv i schack!

Erik Åberg

Språkrör och hundägare med jägarexamen,

Monica Fahrman

Språkrör, hund- och fårägare

Miljöpartiet de gröna i Sala kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons