Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj, Hebygårdar!

Annons

Dags att renovera äldreboenden, skolor och sporthallar!

Hur stor del av bostäderna ska vara kommunalt ägda? Under åren har Heby kommun bundit ett allt större kapital i det kommunala bostadsbolaget Hebygårdar och i dag bor en historiskt hög andel människor i kommunalt ägda bostäder.

Debatten har under flera år handlat om hur vi ska få en ökad inflyttning till kommunen och svaret har många gånger blivit

att det behövs fler lägenheter.

Det håller vi med om och under de senaste åren har det byggts ett antal nya fastigheter i Morgongåva och Östervåla. Det har än så länge varit lyckade satsningar på så vis att lägenheterna har blivit uthyrda.

Men vi måste samtidigt fråga oss om det är rimligt att en allt större del av boendet ägs av det offentliga och att kommunens skuldbörda ökas med 100-tals miljoner kronor.

Hebygårdar har nu kring 800 hyreslägenheter och få om några hyresfastigheter har avyttrats under de senaste åren. Hebygårdars nybyggen har finansierats av lån med kommunens invånare som borgenärer.

Det medför dels att vi alla som bor här är med och tar den finansiella risken och dels att konkurrensen snedvrids gentemot andra som skulle kunna tänka sig att bygga bostäder.

För den som vill hyra en bostad finns i princip bara det kommunala bolaget Hebygårdar att vända sig till. Vi i alliansen ser inget egenvärde i att människor bor i kommunalt ägda lägenheter.

Vi vill se fler aktörer på bostadsmarknaden av två skäl: Det ena är att ökad konkurrens är bra för hyresgästerna – och det andra är att vi inte vill binda upp mer kapital i kommunens allmännytta.

Vi tycker det vore rimligt att kommunen i samband med de nybyggnationer som har varit de senaste åren också säljer en del lägenheter för att finansiera nya investeringar.

Det kan antingen ske på den öppna marknaden eller genom att låta hyresgästerna få möjlighet att bilda bostadsrättsföreningar. Vi vill också öppna upp för möjligheten att Hebygårdar bygger bostadsrätter.

I Heby kommun finns stort behov av att renovera skolor, äldreboenden samt sport- och fritidsanläggningar. Vi vill därför använda intäkterna från en försäljning till välbehövliga renoveringar.

Vi menar att det är ett mer ansvarsfullt sätt att använda pengarna än att försätta Heby kommuns invånare i en allt större skuldbörda.

Annika Krispinsson (C)

Margareta Gadde-Jennische (M)

Ingela Wikander (KD)

Alliansen i Heby kommun

Tomas Bergström (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons