Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj lasarettets höghus!

Annons

Under en följd av år har frågan vad som ska hända med fastigheterna på lasarettsområdet diskuterats. Ska höghuset, det som i dag rymmer den huvudsakliga verksamheten renoveras? På vilket sätt och hur?

Förslag om renoveringskostnader på omkring 115 miljoner kronor har redovisats. Samtidigt har det varit ett problem med att fyra våningsplan i höghuset står tomma.

Under vår tid i majoritet i landstinget diskuterades utvecklingsprojekt med bland annat Sala kommun om äldreboende i höghusets övre del. Tyvärr var dessa diskussioner inte framgångsrika. Även diskussioner med privata intressenter har förts. Olika typer av ändrade fastighetsbildningar har också varit uppe på förslag.

I december 2010 bjöd vi in till ett offentligt möte på plats i Sala, där vi presenterade vår vision hur vi vill utveckla lasarettsområdet.

Vår vision om Salasjukhusets framtid innebär en radikal förändring av området. En i grunden ändrad strategi jämfört med i dag.

I stället för att rotrenovera nuvarande höghus är vi villiga att investera för att utveckla delar av det övriga befintliga fastighetsbeståndet och även investera i en ny modern och ändamålsenlig byggnad.

Tillsammans skulle det bli det ”Nya sjukhuset i Sala”. Planerat, byggt och anpassat för att möta morgondagens moderna vård och omvårdnad.

Vårdverksamheterna med sängplatser samlas i befintlig vårdcentralsbyggnad. I direkt anslutning till den görs en tillbyggnad som bland annat ska inrymma entré, café och medicinmottagning samt lokaler för rehabiliterande verksamheter, inklusive bassäng.

Den gamla matsalen och huset intill rivs för att ge utrymme för den nya tillbyggnaden. Psykiatribyggnaden blir kvar liksom den nya ambulansstationen.

Höghuset samt andra tomställda lokaler säljs. Gärna då till Sala kommun.

Totalt innebär detta en investering på omkring 200 miljoner och att 22 000 kvadratmeter lokalyta ska säljas. Men då har västmanlänningarna fått moderna ändamålsenliga sjukvårdslokaler även i Sala.

En bra och vettig investering samtidigt som mark och lokaler finns som kan utvecklas av andra.

Torsten Källberg (FP)

Birgitta Andersson (C)

Ingvar Nordén (KD)

Landstinget Västmanland

Tomas Högström (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons