Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släng inte din katt!

Annons

Så har det hänt igen!

Övergivna små kattungar har hittats, den här gången ute i skogen.

Jag har någon gång hört folk säga att katter klarar sin egen försörjning om de får leva i frihet. Det är orealistiskt och grymt.

Katten är ett rovdjur av naturen och i den situationen skövlar den fågelbon och andra smådjursreden och blir själv ett oförtjänt hatobjekt.

Bor man till exempel på landet och har tillgång till ladugård eller liknande inrättar katten sitt liv efter familjens rutiner. Ska man hålla sig med katt i stad eller tätort är det vi människor som måste se till att den har det bra efter våra rutiner.

Katten är ingen ”slit- och slängvara”.

Vill man att katten ska bli just den snälla, kloka och tillgivna varelse, som en katt kan bli, måste vi visa den omsorg och respekt.

I vårt hem har vi en cirka nio månader gammal katt. Den har fått namnet Pelle Svanslös och redan där kan man kanske ana sig till hans bittra öde. Vi har följde det sedan den 14 december 2009, en isande kall vintermorgon.

Vår dotter både bor och arbetar i Uppsala, själva bor vi i Sala. Denna morgon ringde hon hem, vilket inte var ovanligt. Det var tidpunkten som var förbryllande.

– Mamma, sa hon, jag har en liten kattunge här på mitt rum. Den satt utanför mitt arbete i morse och nu är vi på väg till veterinären. Om den är frisk, kan ni ställa upp?

Svaret måste ju bli ja. Alternativet var ju avlivning.

Inom ett par timmar fanns den i vårt kök. En liten, mager katt, lätt som ett flarn, men med otroligt vackra bruna ögon.

Men av den lilla svansen fanns knappt halva kvar, resten var en blodig slamsa. Nu var den lilla undersökt av veterinär och funnen ”frisk”.

Genom veterinärens försorg var svansoperation bokad till dagen därpå och nödvändiga saker för dagliga behov inhandlades.

Plötsligt var inget sig likt här hemma. Det blev ganska bekymmersamt en tid, även om han klarade

svansoperationen otroligt bra.

I dag är lilla Pelle en livfull och vacker katt. Men många är de gånger när vi funderat ”hur och varför”?

Det måste bli ett slut på begreppet ”sommarkatt”.

Ingrid Eriksson, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons