Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som att köra på bollar

Annons

Om någon skulle strö ut en

massa golfbollar på hela vägbanan, där biltrafiken kör, skulle denne någon anklagas för framkallande av fara – men när vägunderhållet efter första snön, ett oväder som varit aviserat dagar i förväg, gett samma slags underlag kan det också anses vara kriminellt.

Urusel plogning samt idiotisk saltning hade fått vägbanan att likna ett knottrig vägbana.

Med ett ”knotter” av minst golfbollars storlek, som medför stor risk för skador på bilen om hastigheten överstiger 30-40

kilometer – och försök att få dagens uppstressade bilister att hålla denna hastighet så blir det säkert bra... Åter till verkligheten: Vad hände dagen efter första snöfallet då?

Till och med på större vägar som riksvägar och länsvägar tillläts ha detta erbarmliga underlag. Nu tror jag inte att fordonsförarna som röjer snön är ansvariga.

Denna gång blev de ansvariga lite räddade undan dunderfiaskot av tövädret, som hjälpte till att ta bort det månlandskap av ideliga kratrar och tinade upp iskratrarna, som flöt sin väg för denna gång.

Men det kommer mer snö i vinter och då utan efterföljande töväder. Vad händer då? Jo, bilparken tar rejält med stryk av detta underlag och lägg till detta det i miljöhysterins anda med bildäcken pumpade till nära nog genomgjutna däcks fasthet som gör att det studsar så mycket mer än nödvändigt, något som i förlängningen förstör bilarnas framvagnar.

För min egen del har jag tappat två navkapslar av denna medvetna framkallande försämring av vägnätet. Jag förväntar mig ett kontonummer från ansvarige för utkvittering av nya, som kostar 400 kronor per styck.

Varje år basuneras det ut vad bilisterna kostar samhället i form av skador, men vintertid med ett normalt vägunderhåll skulle det säkert bli mycket reviderade siffror.

Ejnert Anderssen, Runhällen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons