Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav, äldre!

Annons

Då jag levererar mat dagligen och talar med många av våra gamla i Sala som bor kvar i egna hemmet, upprörs jag av den så kallade omsorg och hjälp de får och hur olyckliga de är.

De får hjälp med de dagliga

bestyren – ja, men det verkar vara allt. Två av de gamla damerna har inte fått vara ute i friska luften i år.

En rar dam känner sig akut sjuk trycker på larmet och får till svar att ”vi har ju nyss varit hos dig”. Den gamla känner sig helt utlämnad, då hon inte kunnat testa sitt socker på två veckor, ingen har kommit med en ny test och hon vet inte om det är mer insulin hon behöver eller om hon fått för mycket, men sjuk är hon.

Jag frågar om vi ska ringa en sköterska och får svaret att det inte är någon idé. Sjuksköterskan skulle ha kommit igår, men har ännu inte kommit.

Den äldsta generationen vill inte vara till besvär eller ställa krav, fast de har all rätt i världen att göra det.

Jag har till och med sett en gammal dam som nigit åt en ung läkare då hon talat med honom per telefon. Då förstår man att hon inte vill stöta sig med någon. Ska kommunen då utnyttja att äldre är så ödmjuka och inte ställer några krav?

Frågan är hur samhället ska klara av oss 40-talister när vi blir 80-90 år. Vi som lärt oss att ta för oss och ställa höga krav kommer aldrig i världen att acceptera den vård och omsorg som finns i dag. Vi kommer att begära det vi har rätt till, kosta vad det kosta vill.

Så det vore väl hög tid för kommunen att börja träna på de äldre som finns idag, så kanske även de kan få känna att man har rätt till en värdig och meningsfull tillvaro även om man har

råkat bli gammal och sjuk.

att behöva omsorg, Sala

Vi kommer alla en dag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons