Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställ krav på bolag!

Annons

Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit bara den fångar

möss.

Skälen till privatisering av en familjeläkarenhet i Sala, förutom de rent ideologiska, sades vara att genom konkurrens öka kvaliteten och tillgängligheten hos närsjukvården i Sala.

Efter en trög inledning kan vi se att effekten uteblivit. Det privata alternativet har minst lika svårt som det landstingsdrivna att leva upp till uppsatta mål och löften.

Svårigheter att rekrytera specialistkompetenta läkare som stannar och kan ge befolkningen kontinuitet och kvalitet i vården gäller för alla mindre orter. Ett litet vårdföretag med verksamhet spridd över landet tycks inte vara en attraktiv arbetsgivare.

När väntetiderna för vård är så långa och köande Salabor är så många som sades i Sala Allehanda (23/7) undrar man hur ersättningssystemet är uppbyggt.

Får man betalt per listad patient som man har vårdansvar för eller är ersättningen prestationsbaserad?

Privata vårdföretag ska göra sina vinster på effektivare vård och mindre administration. De företag som verkar inom vårdbranschen i landet är de som ger största utdelningen på satsat

kapital. Risken finns att man gör minsta möjliga som krävs för landstingsersättningen.

Om landstinget Västmanland ersätter enbart efter antal listade Salabor så ger man full betalning för en halvdan produkt.

Sala

Per Byström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons