Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiden ute för rådjur?

Annons

Jag tillhör en grupp människor som somliga älskar att hata. En grupp som funnits så länge som människan och som vi har att tacka för att vi finns som art.

Jag är jägare. Vi jägare har

inget emot en debatt om jakt, man den ska vara saklig och inte innehålla lögner och hat som nu. Låt oss slippa ord som skjutgalna, blodtörstiga machokillar.

n På 1790-talet fick allmogen rätt att jaga på sina egna marker. I mitten av 1800-talet fanns i Sverige bara rådjur i Skåne. Med modernare vapen, så att vi kan hålla efter rovdjuren, har vi jägare nu lyckats få en rådjursstam ända upp till norra Norrlands kustland.

Nu ska rådjuren rivas och ätas av våra rovdjur. Vad ska en större rovdjursstam leva på när nu rådjuren är på väg att utrotas i många delar av Sverige?

n I insändare har det stått att vissa områden saknar älgar för att vi jägare skjutit alla som fanns, men det är de stora skogsbolagen bestämmer hur många älgar som ska skjutas. Annars hotar de med att ta in jägare från övriga Europa. Av dem kan de dessutom ta ett betydligt högre jaktarrende. Skogsbolagen tiger tyst och låter oss ta smällarna.

n Flera förfasar sig över bilder av jägare bredvid fällda djur. 90-95 procent av oss har inte kallat på pressen. Ett gapande björnhuvud är också pressens idé om en ”bra” bild.

n Låt varg och lo sköta all jakt, heter det i en insändare, så får vi färre trafikolyckor. Är varg och lo lättare att krocka med än rådjur? Vem ska jaga vildsvinen som inte har någon annan fiende i Sverige än människan?

n Om djurägaren själv ska ha en sådan tillsyn av sina djur att rovdjuren inte kan nå dem betyder det flerdubblade priser på nöt och får. Redan nu importerar vi mer än 30-40 procent av det vi äter. Högre priser ger ännu större import och transport och miljöpåverkan ökar.

Det är dags för en förändrad syn på jakt och skogsbruk. Viltet reproducerar sig varje år. Skogen tar 60-80 år att bli fullvuxen. Dessutom går en stor del av den skog som skogsägarna talar varmt om till reklamblad som få läser.

Sverige har en exklusiv produkt att marknadsföra. Djur som får leva i frihet, inte i burar, bås eller kättar. Viltköttet är dessutom helt fritt från antibiotika, tillväxtpreparat och andra tillsatser. Och djuren transporteras inte 30-40 mil innan de avlivas.

I min värld får det gärna finnas tre-fyra gånger så mycket älg och rådjur. Jag ser inga andra hinder än ökade trafikolyckor. De miljoner vi lägger på våra rovdjur borde vi i stället satsa på trafiken.

Vi jägare är inte motståndare till rovdjuren, men de måste hållas i mycket begränsat antal.

BQ, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons