Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tro, glädje, allvar

Annons

Carina Hildingsson (27/5) har alldeles rätt. Det finns en kompetent, och av kyrkans personal samt den kyrkobesökande delen av församlingen mycket omtyckt, sökande till tjänsten som kyrkoherde i Västerfärnebo-Fläckebo.

Men honom vill kyrkorådets politiskt tillsatta majoritet inte ha. Och domkapitlet anser honom inte vara lämplig för jobbet därför att han inte är folkkyrklig, enligt dess tyvärr outtalade definition.

Han är, liksom den kyrkoherde han borde få efterträda, ”allmänkyrklig”, det vill säga står fast vid kyrkans gamla bekännelse och

liturgi. Mångfald är enligt stiftets ledning knappast något användbart eller ens önskvärt begrepp. Enfald ska råda.

Vi är inte högkyrkliga och vi tillhör inte församlingen. Ändå är vi sedan några år trogna deltagare i mässorna i Västerfärnebo kyrka.

Skälet är enkelt: Vi har en kristen tro och vi har hittat en kyrka där det är liv, glädje, skönhet och ett djupt allvar.

Samt två präster som är mycket goda förkunnare och pedagoger och som samarbetar synnerligen väl, har en gemensam stark gudstro och är positiva lyssnare.

Ibland är vi många deltagare i mässan, ibland ganska få. Men vi som nöter bänkarna är inte enbart gammalt, skröpligt folk.

Där finns alltid flera unga människor. De lockas dit av samma skäl som vi som har livet bakom oss – glädjen och allvaret. Ungdomsverksamheten i församlingen är stark.

Den personal vi möter i kyrkan och i församlingsgården är sällsynt glad och öppen. Eller kanske ska vi skriva har varit det fram till nu.

En förtvivlan börjar sprida sig. Och det är inte alls konstigt när stiftets ledning, kyrkorådets centerpartistiska majoritet och några kanske kyrkligt passiva i församlingen vill krossa det goda som byggts upp i decennier och i stället aktivt strävar mot en likgiltighetens kalla kyrka.

Avkristningen går snabbt i Sverige. Många krafter bidrar till detta.

Västervåla

Ann-Mari och Per Sennerfeldt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons