Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar ökar smittorisk

Annons

Så kan vi då konstatera att de skyltar som hittades runt Sala i höstas om den fruktansvärda dvärgbandmasken inte alls var falska, utan bara lite tidiga.

Dvärgbandmask har konstaterats i Sverige i vargrika Västra Götalands län och Sveriges veterinärmedicinska anstalt arbetar med att ytterligare kartlägga förekomsten. Samtidigt varnar myndigheten för att hantera husdjur, som hund och katt, inom smittade områden. Svamp och bär bör kokas eller sköljas väl.

Om smittan sprids kommer vi förmodligen att få ändra våra vanor när det gäller avmaskningsrutiner och umgänge med våra husdjur och användandet av skogen som ett skafferi.

Uddevallaräven bedöms ha varit smittad sedan hösten förra året och har alltså haft en del tid på sig att sprida smittan. Dvärgbandmaskens ägg följer med

rävens avföring ut i naturen och kan lätt hamna i till exempel husdjurens päls och därifrån föras vidare till människohänder som klappar djuren.

Att smittan kommer att spridas med varg är troligt, det sker överallt där varg finns. Och vargen är utan tvekan den effektivaste spridaren av denna parasit då den rör sig över enorma områden.

Hundägare och jägare, Sala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons