Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag fyller Finland 100: Tack för den finska tangon!

I dag är det en alldeles speciell dag. Fråga en svensk varför vi firar vår nationaldag den 6 juni så kommer personen att få något tomt i blicken. Men fråga en finländare varför självständighetsdagen firas den 6 december, så vet personen.

Annons
Månskensorkestern, med sångerskan Darya Pakarinen, spelar finsk tango – men med sverigefinsk melankoli.

Den 6 december 1917 förklarade lantdagen – alltså den riksdag som kunnat verka inom ramen för det ryska storfurstendömet – att Finland från och med nu var en självständig stat.

I Ryssland hade bolsjevikerna fått makten. Dess ledare Lenin accepterade den finska självständighetsförklaringen. Fast när det finska inbördeskriget utbröt några veckor senare, så agerade ryska trupper som stöd för den röda sidan.

Och för mig är det en fascinerande tanke att en kvinna som jag intervjuade i somras föddes som rysk medborgare, växte upp i det självständiga Finland och kom till Örebro när Sverige skrek efter arbetskraft.

Finland fyller 100. Och för mig är det en fascinerande tanke att en kvinna som jag intervjuade i somras föddes som rysk medborgare, växte upp i det självständiga Finland och kom till Örebro när Sverige skrek efter arbetskraft. Finländare bar upp Sveriges ekonomi, samtidigt som deras barn alltför ofta hänvisades till källarlokaler när de skulle gå i skolan.

Att fira Finlands självständighetsdag handlar inte bara om att fira vårt östra grannland. Vi firar också en del av Sverige. 720 000 personer i Sverige är första, andra eller tredje generationens finländare. Det sverigefinska är ständigt närvarande. Du hör finska på stan. Du råkar irriterat få in Sisuradio när du i själva verket vill lyssna på nyheterna. Finska hembageriet (som alltså ligger i Eskilstuna) säljer sina varor i din butik. Vi skämtar om våra olika nationalkaraktärer. Till exempel finnen som kokas av kannibaler: Efter tre timmar hoppar han upp ur grytan och frågar efter handduken.

Men framför allt: Vad vore Finland utan finsk tango? Bland det mest spännande i denna genre är Månskensorkestern, med sångerskan Darya Pakarinen.

Men framför allt: Vad vore Finland utan finsk tango? Bland det mest spännande i denna genre är Månskensorkestern, med sångerskan Darya Pakarinen. En Sverigefinsk tangoorkester – den finska melankolin mitt i Sverige!

Här finns den sverigefinska historien i form av den sorgligaste musik som finns. I "Helsingistä - Boråsiin" (från Helsingfors till Borås) sjunger Darya Pakarinen om livet som arbetare i Sverige. Bara några månader till – så att jag får ihop pengar till en ny Volvo och en diamant till dig. Och visst blev det en ny Volvo, men det var någon annan som fick min ring. De där månaderna blev till år och årtionden. I dag kämpar finnar i Örebro för ett finskspråkigt äldreboende. Den cyniske skulle kunna räkna ut hur mycket skatteintäkter de arbetat ihop och jämföra det med vad det där äldreboendet skulle kosta.

Finnarna bosatte sig i "ytterområden". Således kan du även höra Darya Pakarinen sjunga Esikaupungin Tango – förortens tango.

Finnarna bosatte sig i "ytterområden". Således kan du även höra Darya Pakarinen sjunga Esikaupungin Tango – förortens tango.

I filmen "Ingen riktig finne" sjunger Darya och Månskensorkestern om att finska kvinnor är lika vackra och lika värda att älska som svenska kvinnor och om att finska barn har lika blåa ögon som svenska barn.

Vi vill gärna tänka att finnarna som kom hit behandlades väl. Men så var det inte alltid.

I Finland är svenskan ett officiellt språk och svenskan är obligatorisk i skolan. I Sverige kan kommuner välja att vara finskt förvaltningsområde. Det fungerar nog lite si och så. Men jag blev positivt överraskad när jag ringde Örebro kommuns växel i ett helt annat ärende. Något flög i mig och jag ställde en fråga på finska. Jag fick omedelbart svar på finska. Bravo Örebro! Bättre än väntat, faktiskt.

Det finska är en del av Sverige. Så låt oss fira den 6 december tillsammans med våra finska vänner!

Det finska är en del av Sverige. Så låt oss fira den 6 december tillsammans med våra finska vänner! Med choklad från Fazer, karelska piroger från Finska hembageriet och med sorglig tango med Månskensorkestern.

Grattis Finland! Och tack för allt du har gett oss!

Mer läsning

Annons