Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Orden om kärlek går rakt in i hjärtat

Jeanette WintersonTidsklyftan, en vintersaga på nyttÖversättning: Lena Fries-GedinWahlström Widstrand

Annons

ROMAN. Leo Kanter är en framgångsrik finansman. Bufflig, maktfullkomlig och van att få sin vilja fram.

Men också våldsamt svartsjuk.

När hans hustru MiMi väntar deras andra barn blir han besatt av tanke att det är hans bäste vän Xeno som är far till barnet.

Leo vägrar kännas vid barnet, som lämnas bort i en anonym babylucka på ett sjukhus.

Så leder den taggiga svartsjukan till att Leo förlorar alla som stått honom nära. Hustrun, vännen och de båda barnen.

400 år efter William Shakespeares död har en rad välkända författare fått i uppdrag att omtolka hans verk. En av dem är brittiska Jeanette Winterson, som har tagit sig an En vintersaga och skapat ”coverversionen” Tidsklyftan.

Där har den sicilianske kungen Leontes blivit finansmannen Leo, som driver hedgefonden Sicilia, medan vännen Polixenes stöpts om till den kreative spelutvecklaren Xeno.

Det bortlämnade barnet, flickan Perdita, växer upp hos en kärleksfull far i New Orleans, där hon som tonåring möter den stora kärleken i Zel, som visar sig vara Xenos son.

Så väver Winterson ihop en både känsloladdad och underhållande berättelse, som ligger tätt intill Shakespeare, samtidigt som den rör sig helt och hållet i samtiden.

Winterson navigerar smidigt i finans- och spelvärldens vindlingar, låter hovets tjänare bli sekreterare och Autolycos en bilskojare. Det är skickligt och övertygande, med finansvärlden som det moderna hov, där Leo utövar sin makt.

Jeanette Wintersons språk är ömsom rakt, bitskt och dräpande, ömsom drömskt, känslofyllt och poetiskt.

I berättelsen bygger hon en bro mellan det förflutna och nutiden, tidsklyftan där allt förändrades och bytte skepnad. Tiden är en av de bärande komponenterna, tiden som mildrar, slätar ut och ger plats för försoning, men också obevekligt rör sig framåt.

När Perditas adoptivfar säger att de snart kan åka hem tänker hon: ”Men det kan vi ju inte, eftersom hemma inte är där vi lämnade det.”

Jeanette har i intervjuer berättat om sina starka band till En vintersaga, där trådarna knyts samman till ett slut som andas hopp och förlåtelse.

Det märks att det är en historia som står henne nära. Tidsklyftan är både bitsk och gripande. Framför allt handlar det, som så ofta hos Winterson, om kärlek. Om kärleken som alltings centrum, det största, viktigaste och mest ofattbara i våra liv.

Det kan låta banalt, men inte när Winterson håller i pennan. Hon skriver om kärlek så att orden glöder och går rakt in i hjärtat. Där vilar Tidsklyftan sida vid sida med flera av hennes andra romaner.