Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik har unik puck i magen

Salabördige Patrik Sköldberg är den andra personen i världen som genomgått en helt ny typ av transplantation. Han har fått en puck med insulinproducerande celler i magen.

Sedan hösten 2014 bedrivs en världsunik forskningsstudie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala där så kallade Langerhanska öar, som innehåller insulinproducerande celler från avlidna donatorer, fylls i en speciell kapsel som sedan opereras in i underhudsfettet på magen. Kapseln, kallad ”pucken”, gör att transplantationer kan ske utan att immundämpande mediciner behövs efteråt.

48-årige Salabördige Patrik Sköldberg, som nu bor i Knivsta, har som andra person i världen transplanterats med den nya metoden.

-Jag fick diabetes när jag var 18 år och gick andra året på Kungsängsskolan. Jag hade åkt till Karlstad för att mönstra när jag blev ständigt törstig och kissnödig. Jag hade knappt hört talas om diabetes och förstod inte vad det var för fel. Inte ens när jag två veckor senare vare sig kunde äta eller dricka längre utan att kräkas, säger Patrik Sköldberg.

När han sökte vård hade han gått ner 15 kilo och sockervärdet visade på 44, vilket är oerhört högt.

De senaste åtta åren har Patrik Sköldberg haft en insulinpump som tillför insulin var tredje minut och som kan räkna ut och ge mer insulin om han unnar sig en chokladbit. Men även om insulinpumpen gör diabetesen mer lätthanterlig så drabbas Patrik fortfarande av höga sockervärden. När han i maj förra året fick frågan om att delta i studien så såg han sin chans att slippa de höga topparna.

-Jag opererade mig i januari i år. Pucken är placerad snett nedanför naveln och var 30:e timme tillför jag syre till cellerna genom ett membran eftersom blodet inte kan syresätta cellerna.

Daniel Espes är forskar-ST läkare inom endokrinologi och diabetologi vid Akademiska sjukhuset och han berättar att åtta vuxna personer som haft typ 1-diabetes sedan lång tid deltar i studien där Patrik ingår.

–  Efter att kapseln opererats in följs de upp på diabetesmottagningen där blodsockerprofil, insulinbehov och insulinfrisättning från kapseln kontrolleras. I studier på försöksdjur har man helt kunnat bota djuren från diabetes. Det är däremot en annan sak att bota diabetes hos människor. Målet är i första hand att åstadkomma ett jämnare blodsocker och ett minskat insulinbehov, säger Daniel Espes.

Operationen ser Patrik som en investering att slippa följdsjukdomar så som ögonproblem och dålig blodcirkulation i fötterna.

– Om de höga sockervärdena kapats får jag veta i april. Då läggs jag in ett dygn på sjukhuset och tillförs socker. Producerar cellerna eget insulin skall sockertillförseln inte bli allt för kännbar, säger Patrik Sköldberg.

Terese Ahlin