Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionsåldern – den tysta valfrågan

Annons

En av de viktigaste valfrågorna, pensionsåldern, är det knäpptyst om. I december förra året tog den så kallade pensionsgruppen preliminärt beslut om att vi ska tvingas att jobba tre år till, lägsta pensionsålder ska bli 64 år. Helst ska vi jobba till 69. Alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna satt med i denna grupp och var rörande överens bakom lyckta dörrar.

Det är sant att vi lever allt längre. Det finns dock ingen naturlag att vi därmed orkar arbeta längre. Äldre trotjänare i praktiska låglöneyrken med en inträdesålder på arbetsmarknaden innan 20 istället för dagens 26 år närmar sig 40 år/ 10 000 dagar i risig arbetsmiljö. Undersköterskor, vårdbiträden, byggnads- och industriarbetare. Deras kroppar lyssnar inte längre till politiska beslut. De kommer statistiskt inte heller att leva lika länge som andra. Att höja deras pensionsålder med så kort varsel (2020) är som att på upploppet av 10 000 meter meddela vinglande långdistanslöpare att funktionärerna lagt till ett par extra varv. Känns okej?

Och socialdemokraterna går i frontlinjen precis som de gjorde för 20 år sedan då det gamla rättvisa ATP systemet slaktades och byttes ut mot ett PPM system som medfört att varannan kvinna blivit fattigpensionär. Annika Strandhäll för drygt två år sedan: ”Innan vi kan höja pensionsåldrarna så måste vi förbättra arbetsmiljön inom kvinnodominerade yrken”. Vackra ord som ekar tomma idag. Det går dessvärre inte att förbättra arbetsmiljö retroaktivt.

Och var finns facken? Kommunal och Vårdförbundet har tystnat efter någon halvhjärtad protest av respektive ordförande. Byggnads är det enda förbund som fortsatt protestera. Efter många år som fackligt ombud i industrin måste mitt råd bli: gå ur om du inte känner att ditt fack står upp för dig. Samma sak med politiska partier, rösta inte på någon som vill ta bort valfriheten och tvinga dig att jobba tre år till. Det går att höja pensionsavgifter istället för åldrar och låta arbetsföra nyanlända få arbete, sunt förnuft säger att dessa annars kommer att stängas ute ändå mer.

Svenskar arbetar redan klart längst i hela EU: 41,2 år, genomsnitt i EU 35,4 år (EUROSTAT 2015).

Tomas Gunnarsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel