Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischef Lena Tysk åtalas för ofredande

På tisdagseftermiddagen lämnade chefsåklagare Lena Kastlund in åtalet mot Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk till Västmanlands Tingsrätt i Västerås.

Annons

Stämningsansökan mot Lena Tysk bär rubriken "ofredande" och åklagare Kastlund anser att Lena Tysk brutit mot 4 kapitlets sjunde paragraf i brottsbalken när hon i samband med en ledningsgruppsdag på Sätra Brunn utanför Sala den 18 oktober 2016 ska ha hotat lokalpolisområdeschefen i Sala/Fagersta/Surahammar, Agneta Kumlin.

Lena Kastlund beskriver gärningen i åtalet:

"Lena Tysk har ofredat Agneta Kumlin, då de befunnit sig tillsammans med ett flertal andra kollegor, genom att skrika eller med hög röst säga till Kumlin "vad faan har du sagt till pressen" eller liknande. Därefter har hon tryckt upp en mobiltelefon nära Kumlins ansikte och skrikit "du är döööd" och "du får aldrig mer tala med pressen" samt "nu får du ordna upp det här" eller liknande."

Lena Kastlund anser att Lena Tysk begick handlingen med uppsåt. Kammaråklagaren bedömer att den planerade tingsrättsförhandlingen kommer att ta cirka två timmar.

Läs mer: Plus [+] Chefsåklagaren: "Aldrig haft ett sådant här fall på mitt bord tidigare"