Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen utreder ett femtontal brott i samband med vargjakten

Artikel 11 av 15
Vargjakten i Västmanland
Visa alla artiklar

Sedan licensjakten på varg drog igång i länet den 2 januari har polisen fått in ett femtontal brottsanmälningar som är kopplade till jakten.

Enligt polisen är brottsrubriceringarna i de olika anmälningarna bland annat misshandel, ofredande, skadegörelse och olaga hot. Brotten ska ha begåtts från och med licensjaktens första dag fram till och med den 21 januari i områdena Kolsva, Rölö, Lisjö Säteri och Surahammar.

Läs mer: Aktivister försökte hindra vargjakten

Läs mer [+]: Jägare tog stryptag på 17-årig aktivist

Läs mer [+]: Jägare om ”strypvideon”: ”Visar inte hela händelseförloppet”

I flera fall har de misstänka gärningspersonerna varit maskerade. Polisen har också larmats till olika platser för att hantera "störningar" mellan olika grupperingar.

I nästan alla anmälda fall har polisen även inlett förundersökningar. Polisen skriver på sin hemsida att det gäller fem fall av misshandel, två fall av skadegörelse, två olaga hot, tre ofredande och en trafikolycka. I några av brottsutredningarna har polisen tillgång till film som visar delar av händelseförloppet.

Det var i november som länsstyrelsen beslutade att tillåta licensjakt på sammanlagt 22 vargar i Västmanlands, Dalarnas, Värmlands, Örebro och Gävleborgs län. Beslutet har överklagats flera gånger, men har ännu inte ändrats.

Läs mer [+]: Jägare sågar aktivisternas metoder

Läs mer [+]: Aktivister talar ut om sabotagen mot vargjakten

Läs också:

Då startar licensjakten på varg – så många ska skjutas i reviret

Varg skjuten utanför Köping – nu ska hela Kölstareviret bort

TV: Skolungdomar skrämde bort varg från skolgård