Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: ”Vi kallar det för ett tiggeriförbud”

Sala var först i landet med att föreslå ett tiggeriförbud, men det gick inte igenom. Två år senare klubbas ny föreskrift igenom som enligt polisen är ett tiggeriförbud i ny förpackning.

Annons
Det är enligt de lokala regler inte tillåtet att tigga i Sala.

Utanför Systembolaget sitter en kvinna och ger förbipasserande vädjande blickar, i hopp om att de ska lägga pengar i pappmuggen framför henne. Det hon gör är inte tillåtet i Sala och polisen skulle kunna ingripa mot henne enligt lokala ordningsföreskrifter.

– Vi kallar det för ett tiggeriförbud, eftersom det är det enda som egentligen passar in på beskrivningen i föreskriften, säger Agneta Kumlin, närpolischef i Sala.

Försök att begränsa tiggeri i Sala gjordes redan 2011. Men förslaget underkändes av länsstyrelsen som ansåg att ett tiggeriförbudet var en för stor inskränkning av individens frihet.

Två år senare, våren 2013, lägger Sala kommun till paragraf 26 i den lokala ordningsföreskriften. Där står det att man inte får samla in pengar i ”bössor eller liknande” utan att ha polistillstånd.

Agneta Kumlin berättar att kommunen inte har tillfrågat Salapolisen vad de tycker om paragraf 26.

– Personer bryter mot den varje dag utan att vi ingriper. Vi kan inte bötfälla en tiggare, de skulle aldrig ha råd att betala, säger hon, och syftar då på händelser i Södertälje.

Där bötfällde och grep polisen tre tiggare i januari med hänvisning till en lokal ordningsföreskrift med samma ordalydelse som i Sala. Tingsrätten ska senare anse att det var fel av polisen att agera mot kvinnorna enligt föreskriften eftersom de passivt samlade in pengar. Även Justitieombudsmannen kritiserade polisens handlande. Det är mot den bakgrunden som Agneta Kumlin tycker att ”tiggeriförbudet” är tandlöst.

Är de som tigger i Sala med i kriminella nätverk eller utsatta för trafficking?

– Vi kan inte utesluta det, men för det mesta verkar det bara vara väldigt fattiga människor, säger hon.

Varför har Sala kommun paragraf 26 om polisen inte tycker att den behövs?

Svaret är åtminstone delvis Länsbrå, där kommuner och poliser i Västmanland diskuterar gemensamma problem. Där ska kommunerna fått berättat för sig att tiggeriet ofta är kopplat till människohandel.

– Vi fick höra att en sådan här föreskrift behövs för att hjälpa polisen komma åt organiserad brottslighet. Det är olyckligt om de anser att den inte fungerar, säger Per Skog. Han är säkerhetsansvarig på Sala kommun och förberedde underlag för beslut om föreskrifterna 2011 och 2013.

Per Skog vill inte kalla paragraf 26 för ett tiggeriförbud, för att den syftar till att komma åt oseriösa insamlingar till tvivelaktiga mål.

Kan det bli aktuellt att ta bort paragraf 26?

– Det är svårt att svara på eftersom vi precis har fått veta att polisen tycker så här. Vi bör invänta SKL:s jurister eller annan tung instans utlåtande först.

Inte olagligt i Sverige

Det är inte olagligt att tigga i Sverige. Efter det att länsstyrelsen sågade Salas tiggeriförbud 2011 visade man att även den typen av lokala tiggeriförbud inte är möjliga, uppger Emilia Danielsson, jurist på SKL.

– Föreskrifterna ska upprätthålla säkerhet och ordning på allmänna platser. På vilket sätt det påverkas av att någon sitter med en kopp har jag svårt att se.

– Det här är alltså inte hjälpmedel för polisen, även om det så klart är den som ska se till att ordningen hålls, fortsätter hon.

Det är den här delen av Salas lokala ordningsstadga som kallas för ett
Annons