Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser övar med Saladockor

Polisen i Finland och Sverige använder den. Norges alla flygplatser och norska sjöräddningen likaså. Kriminalvården och sjukvården har köpt in den. Det gäller räddningsdockor från Sala.

Svenska Räddningsprodukter AB grundades 2009 av heltidsbrandmännen på räddningstjänsten i Sala-Heby, Magnus Andersson och Fredrik Forsberg. Vi träffas i deras lokaler på Bergslagsgatan som de delar med Tommy Linds Bygg. Här färdigställs dockorna.

– Vi var missnöjda med de dockor som vi själva fick öva med. Inom räddningstjänsten har man alltid haft som mål att öva så realistiskt som möjligt, men så var knappast fallet då vi övade med trädockor som vägde 20 kilo och med handtag på ryggen, förklarar Fredrik Forsberg.

Läs mer:

Här finns hjälp innan ambulans är på plats

Allt fler branscher har blivit intresserade av Salaföretagets dockor. 2013 tog försäljningen fart med 50 sålda dockor. I fjol var siffran 100 dockor och i år pekar det mesta mot att 150 dockor kommer att säljas.

Företaget har återförsäljare i Sverige, Schweiz, Finland, Norge och Danmark.

– Vi jagar nu även återförsäljare i Tyskland, förklarar Magnus Andersson.

Åren 2009-2013 utvecklades ett antal olika dockprototyper för övningar både på land och i vatten. De fick utstå tuffa tester i olika miljöer.

Läs mer: Livsviktig kunskap att kunna livräddning

Dockorna finns i tre storlekar, barn, tonåring och vuxen. De klarar hög värmebelastning vid rökdykar-övningar och de beter sig som en medvetslös människa då de ska bäras eller släpas fram.

Dockornas skinn, som är ett ekologiskt skinn som framställts på ett miljövänligt sätt, handsys på Tärnsjö garveri. Skinnen stoppas sedan i lokalen i Sala med lekasten, järnoxid och tumlad natursten till den vikt som kunden önskar.

– De är anatomiskt korrekt viktade vilket innebär att till exempel en arm eller ett ben väger lika mycket som hos en människa, berättar Tärnsjöbon Fredrik Forsberg.

Svenska räddningsprodukter marknadsför även dockor som kan användas för att öva hjärt- lungräddning.

– Vi har utvecklat dem tillsammans med en anestesiläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. De används av besättningarna på tre ambulanshelikoptrar då de ska öva, säger Fredrik Forsberg.

På gång nu är en docka som man kan träna att ta bort luftvägshinder på. Det är tänkt att den främst ska användas vid utbildning av personal inom äldrevård.

De två hoppas på en fortsatt god utveckling för sitt företag.

– Det finns ännu fler branscher att bearbeta, säger Magnus Andersson nöjt.

Läs mer: Räddningstjänstens släckgranater kan slå ut en hel brand