Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proven sliter ut lärarna

Stressade lärare, veckor av extra jobb och lidande undervisning. Nationella proven sätter stor press på lärarna visar SA:s undersökning.

Allan Saxlund mikrar kanelbullar och häller upp jordgubbssaft till de två lekande barnen i den lilla villa trädgården. Det är vardag och vanligtvis skulle han vara på sitt jobb som högstadielärare i matematik och engelska på Vallaskolan i Sala. Men just nu är han sjukskriven för en stressrelaterad sjukdom som han fick i samband med årets mest intensiva period – de nationella proven:

– Det är en extrem puckel för oss som inte går att planera förbi.

Alla elever i Sverige gör nationella prov i årskurs 3, 6, och 9. Tanken är att det ska gör det möjligt att jämföra resultaten mellan skolor.

Under vårens nationella prov hade Allan Saxlund känt sig trött. När de var klara bröt en kraftig förkylning ut och efter den fick han bältros som enligt läkarna berodde på stress.

Att ängslas över arbetsbördan med de nationella proven är Allan Saxlund långt ifrån ensam om.

SA har gjort en stor undersökning som skickats till alla grundskolelärare i Sala och Heby som jobbar med nationella proven. Nästan 70 procent av de som svarat känner sig stressades av nationella proven.

– Det är arbetsuppgifter som trycks in i vårt vanliga schema, säger Allan Saxlund.

Det är främst rättningen som slukar tid. Många lägger mer än 20 timmar med rödpennan i handen.

För att det här ska gå ihop måste de flesta lärarna i enkäten ta av den så kallade förtroendetiden, som de egentligen ska använda för att exempelvis utveckla undervisningen.

– Vi måste ta från den tid som vi annars lägger på det viktigaste i vårt jobb. Att vara kreativa och hitta sätt att locka till lärande, säger Allan Saxlund.

Den extra arbetsbelastningen sätter också sitt märke på den ordinarie undervisningen, det tycker hela 66 procent av de som svarat.

Det finns även en risk att lärarnas oro under prov-perioden smittar av sig på de eventuellt redan oroade eleverna.

–Vi är proffs men inga robotar. Det är klart att eleverna känner av hur vi mår, säger Allan Saxlund.

Liksom lejonparten av lärarna i undersökningen tycker han att nationella proven är en viktig värdemätare. Men Allan Saxlund skulle vilja se central rättning, som han tror skulle frigöra mycket tid och vara mer rättvist.

– Det finns inte en lärare som kan bedöma en elev helt objektivt. Vad vi vet om dem sedan tidigare spelar alltid in.