Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänstens släckgranater kan slå ut en hel brand

Vid en brand i matsalen på Rungården i juni kunde skadorna begränsas tack vare att räddningstjänsten använde sitt nya verktyg: Släckgranaten.

Annons

 Brandbefälen och släckbilar i Sala och Heby har numera alltid släckgranater med sig ut på uppdrag.En släckgranat kyler och släcker effektivt en brandhärd inom några minuter.

Räddningsinsatsen kan påbörjas innan insatsstyrkan är på plats.

– Vi köper tid på det viset, säger Göran Cederholm, räddningschef.

Räddningstjänsten i Sala-Heby har använt släckgranater två gånger. Förutom branden på Rungården vid en lägenhetsbrand i Tärnsjö för något år sedan.

Brandmästare Janne Lindber

g visar upp en granat som ligger nedpackad i en väska i hans befälsbil. Den har en sprint som dras ut innan granaten rullas in i det branddrabbade utrymmet.

– Ju mindre lokal desto större effekt har den, berättar Janne Lindberg.

Släckgranater är tämligen okända för allmänheten. Räddningstjänsten i Sala-Heby köpte in den första 2014. Kostnaden per styck är 7 500 kronor.

Släckgranter används enbart

i slutna utrymmen. Det krävs oftast endast en mindre eftersläckning vilket reducerar skadorna och minskar saneringsbehovet.

– Det här är en möjlighet bland många andra. En utökning av vår verktygslåda, säger Janne Lindberg.