Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänstens släckgranater kan slå ut en hel brand

Vid en brand i matsalen på Rungården i juni kunde skadorna begränsas tack vare att räddningstjänsten använde sitt nya verktyg: Släckgranaten.

 Brandbefälen och släckbilar i Sala och Heby har numera alltid släckgranater med sig ut på uppdrag.En släckgranat kyler och släcker effektivt en brandhärd inom några minuter.

Räddningsinsatsen kan påbörjas innan insatsstyrkan är på plats.

– Vi köper tid på det viset, säger Göran Cederholm, räddningschef.

Räddningstjänsten i Sala-Heby har använt släckgranater två gånger. Förutom branden på Rungården vid en lägenhetsbrand i Tärnsjö för något år sedan.

Brandmästare Janne Lindber

g visar upp en granat som ligger nedpackad i en väska i hans befälsbil. Den har en sprint som dras ut innan granaten rullas in i det branddrabbade utrymmet.

– Ju mindre lokal desto större effekt har den, berättar Janne Lindberg.

Släckgranater är tämligen okända för allmänheten. Räddningstjänsten i Sala-Heby köpte in den första 2014. Kostnaden per styck är 7 500 kronor.

Släckgranter används enbart

i slutna utrymmen. Det krävs oftast endast en mindre eftersläckning vilket reducerar skadorna och minskar saneringsbehovet.

– Det här är en möjlighet bland många andra. En utökning av vår verktygslåda, säger Janne Lindberg.