Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädsla i Rosshyttan efter blodig hundattack

Carin Engström och hunden Uffe skulle ta en kort promenad när en lösspringande hund anföll. Uffe överlevde men han fick svåra bettskador. Nu lever grannskapet i oro för fler attacker. Varning för starka bilder,

Klockan var strax efter 19 på kvällen och Carin Engström skulle ta en snabb kvällspromenad till brevlådorna med hunden Uffe.

– Jag hade precis tagit upp posten när en stor skugga sköt upp från sidan av vägen. Det var en mörkbrun hund som på en gång började hugga Uffe, säger Carin Engström, som då lyfte Uffe för att skydda honom från betten.

Men den attackerande hunden gav sig inte och den fick Carin ur balans. Hon föll till marken, tryckandes sin blödande hund mot bröstet.

– Hunden högg Uffe över magen och benen. Mig bet den i händerna, det kunde lika gärna ha varit strupen.

Räddningen blev en granne som också kommit för att hämta posten.

– Hon rusade fram, bände loss hundens käkar och sparkade ned den i diket. Jag vågar inte tänka på hur det skulle ha slutat om inte hon kommit.

Tillsammans med sin man körde Carin den blödande Uffe i ilfart till djursjukhuset i Falun. Där opererades han två gånger samma kväll. Vid attacken fick han stora sår på benen varav ett medfört en nervskada. Över hans mage syddes ett två decimeter långt sår igen.

Djurförsäkringen täcker vårdkostnaderna men Carin Engström och hennes man måste stå för självrisken på nästan 5 000 kronor.

– Det är den andra hundägaren som ska stå för självrisken. Men vi har ingen förhoppning om att de ska betala, säger Carin Engström.

Hon berättar att det efter attacken har sjudit av oro i Rosshyttan. Det bor många hundägare och familjer med småbarn i området som alla skulle kunna råka riktigt illa ut om de utsattes för en liknande attack som Uffe.

– Jag vet folk som tar med sig pepparspray när de går ut, säger Carin Engström.

Uffe går nu med morfinplåster och har dränage för att leda bort sårvätska. Han blir så sakteligen bättre, men spåren efter attacken kommer att finnas kvar långt efter att hans sår har läkt.

– De säger att den andra hunden ska vara borta. Men Uffe vägrar gå till platsen där han blev anfallen. Det vill inte jag heller. Det här är ett trauma för oss alla.

Hundattacken i Rosshyttan är anmäld, men några poliser på plats har Carin inte sett till.

– Sådana här händelser utreds innan det blir ett beslut om eventuell åtgärd. I det här fallet så har vi försökt att få tag i hundägaren utan att lyckas, säger polisinspektör Lars-Göran Norstedt, och fortsätter:

– Vi får många anmälningar, men att det är så här allvarliga attacker är ovanligt.

Om en hund anses farlig, efter exempelvis upprepade anfall mot andra hundar, kan polisen sätta in åtgärder för att skydda omgivningen.

– Munkorg, omhändertagande eller i värsta fall avlivning kan då bli aktuellt.

En farlig hund är alltid ägarens ansvar

De senaste åren har många händelser, där hundattacker lett till svåra skador på människor och dödsfall bland djur, rapporterats i media. Men det här beror inte på att det finns fler farliga hundar tror Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben.

– Antalet hundar i Sverige har inte ökat och så vitt jag vet så finns det ingen statistik över antalet hundattacker. Men vi ser att de som sker oftare omskrivs i media nu än förr, säger Hans Rosenberg, som tror att det här till viss del beror på att fler polisanmäler hundanfall nu jämfört med tidigare.

– Det är jättebra. För människor ska inte behöva vara rädda för hundar. Polisen kan besluta att en hund som skadat sin omgivning måste ha munkorg på sig, att den ska omplaceras eller i värsta fall att den måste avlivas, säger Hans Rosenberg.

Hundägare är alltid ansvarig för det som deras husdjur gör. Det här gäller oavsett om ägaren är närvarande när exempelvis hunden biten någon.

– Det är strikt hundägaransvar som gäller. Det innebär att du måste betala för skador som din hund orsakar.

Carin tror inte att hon kan få vården för Uffe betald av den andra hundens ägare, vad ska hon göra?– Gå via de officiella kanalerna, som myndigheter och polisen och försök att få hjälp med betalningen.