Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: EU är så nära och förblir ändå så långt borta

Kan EU bli ett levande samtal i fikarummen?

Sverige har varit med i EU 23 år, men ändå brister kunskapen och engagemanget hos många. Och detta trots att även lokalpolitiken påverkas. 60 procent av alla kommunala beslut och 50 procent av alla beslut i landsting (regioner) påverkas av EU-regler.

Men få, enligt en utredning bara 5 procent, tycker att de kan påverka EU. Trots de goda ekonomiska villkoren vill inte tillräckligt många svenskar arbeta i EU, de gillar inte Bryssel eller arbetsmiljön.

Nu vill regeringen göra så att fler bryr sig om EU genom ett "Handslag" med beslutsfattare och organisationer. Det ska öka kunskapen och stärka möjligheterna till insyn och delaktighet i EU-arbetet. Det ska bli levande samtal om EU i fikarummen.

Nyligen besökte EU-minister Ann Linde Västmanland för att få i gång arbetet här. Ledande politiker, Länsstyrelsen och Mälardalens högskola var med på mötet och Handslaget. Rimligt, Västmanland är ett handels- och exportberoende län. Och EU:s största framgång hittills är den gemensamma inre marknaden.

Frankrikes (över?)ambitiöse president Emmanuel Macron är aktiv även på detta område

Det är typiskt svenskt att arbeta genom partier, organisationer och myndigheter för att öka EU-intresset. Frankrikes (över?)ambitiöse president Emmanuel Macron är aktiv även på detta område och vill hellre gå vid sidan av etablerade partier och organisationer. Så nog finns det skillnader mellan EU:s medlemsländer.

Handslaget verkade främst handla om tre områden: veta vad som händer i EU, aktivt påverka EU och bli bättre på att söka och få mer pengar av EU till olika satsningar. Svårt att tycka annat än att det är rimliga mål.

Vi behöver veta mer om vad som händer i EU. Det påminner i mycket om ett självspelande piano, ständigt nya remisser och samråd om förslag från Kommissionen.

Även om det kan tyckas att det titt som tätt skrivs om projekt som får EU-bidrag kan fler svenskar säkert bli bättre på att söka bidrag. Denise Norström (S) framhöll EU-stöd som ett område där den nya regionen behövde bli mer "på".

Sverige är väl organiserat, och målmedvetet. Så mycket talar för att ett samlat Handslag från "överheten" kan öka kunskapen och intresset för EU. I synnerhet som svenskarna, trots alla kriser, har blivit mer positiva till det svenska EU-medlemskapet.

Men det gäller samtidigt att vara realist. Det förblir svårt att föra en gemensam europeisk debatt. Kultur- och språkskillnader sätter käppar i hjulet. Men visst kan vi hoppas på att bli bättre på att föra fram åsikter och påverka EU.

Beslutsfattandet i EU förblir krångligt. En viktig invändning mot att föra över beslut till EU-nivån är att de, när de väl är fattade efter långa förhandlingar och kompromisser, är mycket svåra att ändra. Det som återstår kan då bara vara att driva frågor i domstol. Lokala och nationella beslut som visar sig tokiga är lättare att ändra.

Det är egentligen bakvänt att vi först skickar pengar till EU, som sedan delas ut som projekt efter ansökan. Det är bra om vi blir bättre på att få de pengar som finns. Men det borde också gå att rensa i bidragsfloran och därmed oftare slippa gå omvägen via EU.

Mycket talar ännu för ett "smalare och vassare" EU.

Mycket talar ännu för ett "smalare och vassare" EU Där EU behöver bestämma, som handels- och utrikespolitik, att värna demokratin och en del stöd, behöver svenskar bli bättre på att förstå och påverka.

Men mycket annat bör fortsatt skötas nationellt, Bryssel lär förbli långt från fikarummen.

Läs mer:

Debatt: EU-handslaget. Dags för levande samtal om EU i fikarummet

Klartecken för EU-projekt: Gratis tågluffarkort

Debatt: Max Andersson (MP): Dags att reglera lobbyismen i EU