Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Farligt med fanatiska bubblor

Annons

Envetenhet i rapportering krävs när bönder hotas

LRF har fått stort medialt genomslag om hur djurrättsaktivister trakasserar och hotar svenska lantbrukare. Regering och många opinionsbildare har uttalat sitt stöd för de oroliga och hotade.

Problemet verkar vara utbrett och allvarligt. I en mätning känner var femte lantbrukare någon kollega som utsatts, var fjärde lantbrukare är själv orolig för att bli utsatt för brott och var sjunde lantbrukare är rädd för att berätta att man är djurägare.

Oftast handlar det om nätstormar. Lantbrukarna tycker att de behöver informera om sin verksamhet på sociala medier, men möts då av hatiska och hotfulla kommentarer. I några fall har det gått längre med hotfulla telefonsamtal och hot mot lantbrukarnas barn.

Lantbrukare fruktar att aktivister ska dyka upp och "befria", det vill säga släppa ut, djur. Det kunde leda till kaos och djurplågeri. Bönderna bor själva på gården, vilket ökar känslan av utsatthet. Tidigare har pälsbutiker drabbats av aktivisters hotfulla kampanjer.

Det är skillnad på åsikter och handlingar. Det är en rättighet att själv vara vegan eller vegetarian och vilja minska eller förbjuda köttätande. Många menar att vi borde äta mindre kött efter att konsumtionen under många år ökade.

Men det är lika mycket en rättighet att ha motsatt åsikt, och försvara köttätande och motsätta sig krav på att staten ska bestämma vad vi inte får äta. Dessutom ser köttätandet ut att ha börjat minska utan statliga pekpinnar.

Men det är lika mycket en rättighet att ha motsatt åsikt, och försvara köttätande och motsätta sig krav på att staten ska bestämma vad vi inte får äta

Så går det till i en demokrati. Åsikter bryts och debatten är fri.

Men det kräver respekt för motståndaren. Och att inte ta lagen i egna händer för att driva igenom de egna åsikterna.

Det är de grundläggande skillnaderna mellan demokraten och fanatikern. Den ena ger ett öppet och tolerant samhälle, den andra riskerar att sluta i diktatur när de som är säkra på att de har rätt förtrycker andras åsikter och livsval.

Fanatikerna är färre än det kan verka. Men nätet och sociala medier gör att de kan märkas mer. Om det förut fanns några enstaka fanatiker och knäppskallar i varje by kan de nu träffas i grupper på sociala medier. Genomslaget blir större och fanatismen kan förstärkas i "bubblan" där alla tycker lika.

Genomslaget blir större och fanatismen kan förstärkas i "bubblan" där alla tycker lika.

Det är bra att stödet för lantbrukarna är så brett och tydligt. Men det måste också vara uthålligt.

När högerextrema driver hatkampanjer mot till exempel Åhléns eller Linas matkasse får det stor uppmärksamhet och företagen får stöd. Medier och andra uppmärksammar gärna hatkampanjer från höger.

Men det gäller att lika envetet att avslöja och fördöma andra hotfulla fanatiker. Hoten mot svenska lantbrukare måste uppmärksammas och fördömas så länge de fortsätter. Solidariteten får inte bli en dagslända.

Hoten mot svenska lantbrukare måste uppmärksammas och fördömas så länge de fortsätter. Solidariteten får inte bli en dagslända.