Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Låt Annie Lööf (C) få sondera

Orealistiska alternativ måste bort från bordet

Det gick som väntat i riksdagen. Ulf Kristersson (M) fick nej som statsminister för en M+KD-regering. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) talade om värnet av det liberala samhället och hotet från SD. Björklund talade också om hets och hot från högerns svans.

Ebba Busch Thor (KD) lät som en populistisk missnöjespolitiker när hon beskrev Sverige som ett land närmast i sönderfall när det gäller sjukvård, äldreomsorg eller brottslighet. Även om det finns besvärliga problem bör ledande politiker vara aktsamma om orden. Dessutom svårt att se hur en liten minoritetsregering M+KD med SD:s röster i så fall skulle ha klarat att lösa en så djup kris.

Det visar om något på sprickorna i Alliansen när det gäller verklighetsbeskrivning. När C och L talar om att värna det liberala samhället, det bästa som skapats i historien, ger KD intryck av ett land i sönderfall. Synen på hur illa ute Sverige är kan påverka viljan att ta stöd av SD, ett parti som lovar "förändring på riktigt".

När C och L talar om att värna det liberala samhället, det bästa som skapats i historien, ger KD intryck av ett land i sönderfall.

Nu har M-KD-alternativet fallit, och därmed alla alliansregeringar som inte har stöd av och nära samarbetar med S och MP. Det har hela tiden varit Centerns och Liberalernas linje. De vill på en gång hålla ihop Alliansen, samarbeta över blockgränserna och stoppa alla möjligheter för SD att påverka regeringen.

Det har hela tiden varit Centerns och Liberalernas linje. De vill på en gång hålla ihop Alliansen, samarbeta över blockgränserna och stoppa alla möjligheter för SD att påverka regeringen.

Nu bör talmannen ge Annie Lööf (C) sonderingsuppdraget. Hon menar att Ulf Kristersson (M) inte undersökte de här alternativen i botten. Det stämmer nog, Kristersson säger nej till att ta in Miljöpartiet i regeringen och att ha ett organiserat samarbete med Socialdemokraterna.

Då är det bättre att någon som tror att de här tre villkoren kan uppfyllas får sondera. Då kan de uppfyllas eller avföras.

Utifrån ser det ut som ett omöjligt uppdrag. Det finns också starka invändningar mot att alla partier utom SD och V ska styra tillsammans. Vitala demokratier behöver en trovärdig opposition, en sådan "jättekoalition" eller nära samarbete skulle nog mest gynna ytterkantspartierna SD och V.

Det är dock bra om alternativen förhandlas i botten. Det kan bara Annie Lööf göra. Sedan kan sikten klarna.

Det kan bara Annie Lööf göra. Sedan kan sikten klarna.

Anmäl text- och faktafel