Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Vänsterpartiet lär backa och släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister

Annons

Socialdemokraterna gick Centerpartiet och Liberalerna förvånande långt till mötes i förhandlingarna om regeringsunderlag. Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har med rätta kunnat tala om en rejäl högersväng och stora marknadsliberala framgångar.

De har också gång på gång framhållit att ytterkantspartierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ska hållas borta från inflytande. I det avtalade dokumentet står "Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under kommande mandatperiod."

De har också gång på gång framhållit att ytterkantspartierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ska hållas borta från inflytande.

För att Stefan Löfven (S) ska kunna bli statsminister krävs dock att Vänsterpartiet lägger ned sina röster. Därefter kommer partiet att sakna inflytande, oavsett vad som står i uppgörelsen. Det är mycket osannolikt att M, SD, KD och V skulle enas och rösta ned regeringen i sakfrågor eller om budgeten.

Det var flera kända vänsterpartister som tyckte att V borde rösta nej till Löfven med motiveringen att Vänsterpartiet inte ska rösta fram ett dokument som innebär högerpolitik. Det fanns också en stor ilska över formuleringen om att V inte kommer att ha inflytande. Motargumentet var att det i stället kan bli en högerregering under Kristersson.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt lät arg efter talmansrundan, men mellan raderna var han försonlig. Den allmänna oron över högervridning verkade ändå inte motivera ett nej. Däremot krävde Sjöstedt samtal med Stefan Löfven om att Vänsterpartiet kunde få påverka politiken och om att tidigare reformer som Vänsterpartiet fått igenom skulle ligga fast.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt lät arg efter talmansrundan, men mellan raderna var han försonlig.

Det kan nog gå att lösa, även om Annie Lööf och Jan Björklund kan få problem med den egna partiopinionen. Det går inte att bortse från att Vänsterpartiets röster behövs för att det nya regeringsunderlaget ska kunna släppas fram.

Ironiskt nog tycks SD:s frammarsch ha gjort att Liberalerna och Centerpartiet får mer makt. För att se till att C och L inte ska behöva tala eller förhandla med SD har Socialdemokraterna gått med på en ekonomisk politik till höger om tidigare borgerliga regeringar. Nu tycks även Vänsterpartiet i praktiken släppa fram en högerliberal politik. Nog är politik det möjligas konst och det är underliga tider.

Nu tycks även Vänsterpartiet i praktiken släppa fram en högerliberal politik. Nog är politik det möjligas konst och det är underliga tider.

Anmäl text- och faktafel