Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Väntat misslyckande för Annie Lööf (C)

Bra att läget har klarnat

Resultatet var allt annat än oväntat. Annie Lööf (C) ger upp sitt sonderingsuppdrag om ny statsminister.

Inte desto mindre var det bra att hon fick uppdraget. Nu vet vi att de lösningar Centerpartiet och Liberalerna föredrar saknar stöd. Socialdemokraterna säger nej till att bilda regering med eller stödja alliansen. Miljöpartiet och Moderaterna vill inte sitta i regering tillsammans. Det får för deras del räcka med Stockholms stad och Stockholms läns landsting.

Annie Lööf har också undersökt "C-G Ekman"-alternativet, en smal mittenregering med C och L. Den har fått nej av S och M, vilka båda kräver statsministerposten. Utgångspunkten var att den regeringen skulle föra allianspolitik, vilket gör nejet från Socialdemokraterna närmast självklart.

Annie Lööf talade mångordigt tala om breda lösningar om sakpolitik och regering. Det finns frågor att där allianspartier och Socialdemokraterna borde göra upp, men det är något annat än att tillsammans bilda regering eller agera stödpartier åt varandra. Så breda lösningar, en sorts "superDÖ" skulle göra det svårt för väljare att utkräva ansvar och ge större utrymme för ytterkantspartierna SD och V.

Det finns frågor att där allianspartier och Socialdemokraterna borde göra upp, men det är något annat än att tillsammans bilda regering eller agera stödpartier åt varandra.

När sikten har klarnat återstår att välja. M och S borde sluta att kräva att största parti ska vara statsminister. Det finns flera exempel, både i Sverige och i andra länder, där statsministerposten har tillfallit ledaren för mindre partier.

Därför bör inte "C-G Ekman", kanske också med MP, helt avskrivas. Men då behöver en sådan regering agera utanför alliansen och söka samarbete till höger och vänster.

Det är dock ännu ett långsökt alternativ. De mer realistiska förblir M-KD, "Västerås" (S+C+L+MP) eller att åter släppa fram en regering Löfven.

De mer realistiska förblir M-KD, "Västerås" (S+C+L+MP) eller att åter släppa fram en regering Löfven.

Alla alternativen har nackdelar. M-KD kunde snabbt falIa om SD:s tuppkam växer. Det vore västgötaklimax att avsätta Löfven och sedan åter släppa fram honom som statsminister. "Västerås" skulle få Annie Lööf att äta sin sko, och behöver sannolikt Vänsterpartiets nedlagda röster för att tillträda.

Ännu sämre vore extraval. Så C och L behöver bestämma sig. De kunde på prov ha släppt fram Kristersson, nu kan det vara svårare att backa bandet bakåt.

Så C och L behöver bestämma sig. De kunde på prov ha släppt fram Kristersson, nu kan det vara svårare att backa bandet bakåt.

Anmäl text- och faktafel