Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Dålig städning kostar Sala kommun miljoner i onödan

Sala kommun är i fortsatt krisläge när det gäller ekonomin. Nu är det dags att göra något åt de onödiga kostnaderna!

Vid kommunstyrelsens sammanträde den 17 september redovisades kommunens ekonomi fram till den 31 augusti och det var ingen munter läsning. Kommunen kommer återigen att göra ett stort underskott för detta år, närmare bestämt 41,4 miljoner kronor. Vi kan vara säkra på att det inte kommer att stanna där. För i slutet på förra veckan så kom nya uppgifter om kommunens ekonomi som pekar på ett ökat underskott på minus 42,5 miljoner kronor.

Det har också rapporterats rätt flitigt i media om att kommunen brutit mot reglerna kring offentlig upphandling och detta har kostat kommuninvånarna 1,1 miljoner kronor i skadestånd för felaktiga upphandlingar. Inte nog med det, en redovisning den 17 september visar att kommunen har ökade kostnader för lokalvården kopplat till upphandlingen på närmare 3 miljoner kronor. Det har således blivit dyrare med privata städbolag.

I mars 2017 lämnade vi Socialdemokrater, undertecknad av mig, in en motion att överföra städningen av kommunens lokaler i egen regi. Detta efter att det framkommit att den upphandlade städningen var undermålig på flera av kommunens enheter. Bilder sändes till mig hur det kunde se ut på toaletterna på våra förskolor, det var ingen vacker syn, utan helt oacceptabelt. Städning är hygienarbete och en viktig del att minska smittspridning.

2018 i april lämnades ett svar på vår motion från den styrande Alliansen och Salas Bästa och som även Sverigedemokraterna valde att ansluta sig till och det var att avslå motionen med motiveringen att det var otillbörlig konkurrens att ta över städningen i kommunal regi. En helt felaktig motivering. Städningen fortsatte som vanligt med upphandlade entreprenörer och under 2018 fick jag vid flertalet tillfällen information från ansvarig i kommunen att de hade problem med olika städentreprenörer och det ställde till stora problem i de kommunala verksamheterna.

Om kommunen tagit över städningen redan 2017 så hade kommunen inte behövt haft dessa ökade kostnader på ca 3 miljoner kronor som nu redovisats.

I vårt Socialdemokratiska budgetförslag för 2020 kommer vi att föreslå att kommunen ska överta städningen i egen regi i enlighet med den Socialdemokratiska motionen som blev avslagen.

Detta är också en fråga som fanns med i Socialdemokraternas valprogram för Sala.

Med förskräckelse och bävan ser vi hur det bara blir värre och värre med kommunens ekonomi och hur kommunens organisation försvagas och i längden hotar den kommunala välfärden med minskade resurser till äldrevård och skolor. Situationen politiskt har blivit värre på grund av att Salas Bästa har fått kalla fötter och hoppat av den styrande Alliansen som nu saknar möjlighet att av egen kraft få igenom sina förslag.

Sala kommun behöver både ett nytt styre och en stark majoritet som kan ta itu med kommunens alla problem och göra Sala till Mälardalens främsta kommun.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel