Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många lärare går snart i pension – behovet av grundskolelärare ökar ännu mer i Västmanland

Var tionde lärare i Västmanland kommer gå i pension inom fem år och behovet av lärare kommer öka ännu mer, enligt Lärarförbundet.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Under läsåret 2017-2018 fanns det 257 lärare som var mellan 60-65 år i grundskolorna i Västmanland. Det är 10 procent av lärarna i länet, vilket betyder att inom några år kommer var tionde lärare i Västmanland gå i pension och det skrikande behovet av lärare kommer öka ännu mer, skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

Skinnskattebergs kommun hade högst andel äldre lärare och Hallstahammar kommun hade lägst andel i Västmanlands län, enligt Lärarförbundet.

Pensionsavgångarna kommer vara störst bland specialpedagoger och speciallärare, men även många lärare inom svenska och slöjd kommer pensionera sig inom några år, enligt pressmeddelandet.

Dessutom är många av de yngre lärarna i länet obehöriga. Enligt Lärarförbundet är bara fyra av tio unga lärare behöriga i Västmanland. I länet hade endast 36 procent av lärarna mellan 20-29 år pedagogisk högskoleexamen under läsåret 2017-2018.

– Vi vet vad som krävs för att få köerna att ringla långa till lärarutbildningen och få befintliga lärare att fortsätta i yrket. Lönerna måste upp, arbetsbelastningen ner och vi lärare måste få mer makt över vår yrkesutövning. Att investera i lärare är att framtidssäkra Sverige och möjliggöra innovation och tillväxt, säger Johanna Jaara-Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Annons