Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: ”Det lilla landet som kunde” är en briljant bok

Panshiri och Ganman duckar inte

Mustafa Panshiri, polisen som började föreläsa för ensamkommande ungdomar, är med den frispråkiga journalisten Jens Ganman bokaktuell med "Det lilla landet som kunde" (Vulkan). Den har på nolltid klättrat högt upp på Bokus lista över mest sålda böcker. Och det beror inte enbart på att ämnet integration är hett, utan på att Panshiri och Ganman är "pang på".

Inget duckande eller förskönande här inte. Vad menar vi egentligen med "integration" och vad gör vi med folk som inte vill integreras?

Många makthavare får i boken sina fiskar varma. Statsminister Stefan Löfven sa att "det finns ingen gräns" för hur många flyktingar Sverige kan ta emot, men "tvärvände" hösten 2015. När tidigare migrationsminister, moderaten Tobias Billström, nämnde "volymer" hade samme Löfven anklagat honom för "oanständighet". Varför var debatten så länge låst?

Ganman och Panshiri påpekar att makthavare själva inte bor i utsatta förorter där kvinnor vittnar om moralpoliser, där blåljuspersonal attackeras och där butiksägare på grund av kriminella tvingas stänga för gott. Migrationsverkets tidigare generaldirektör Anders Danielsson ställde följande fråga inför publik i Almedalen 2016: "Hur många av er har fått det sämre? Hand upp!” Just på politikerveckan, där landets maktelit är samlad, blir det förstås inte många händer i luften. Men Sverige är större än så.

Olika verkligheter står mot varandra, vilket blir tydligt i debatten om "Sverigebilden". Det är förstås bra att nyansera, men hur blev det en statsministers uppgift att kritisera författare - Katerina Janouch - för att gett en inte alltför ljus bild av Sverige i ett tjeckiskt tv-program?

Trots ämnets allvar är "Det lilla landet som kunde" en rolig bok. Ganman är en retsticka, han tar på sig en t-shirt med texten "FEL VÄRDEGRUND" och gör ironiska handhjärtan i smyg. Panshiri är lugn och eftertänksam. ”Jag letar problem - han letar lösningar”, konstaterar Ganman.

Mötet och intervjun med Feministiskt initiativs tidigare partiledare Victoria Kawesa är bokens höjdpunkt. "Intervjun" blir snarare en hetsig debatt mellan Kawesa och Ganman. Hon är - för att låna Ganmans ord - passionerad och arrogant. Kawesa tycker att det är rasism att kräva anpassning av människor som kommer hit, och när hon får frågan om tjejer som blir bortgifta på semestern viftar hon undan det med att det finns även svenskar som "inte kan välja vem de vill". Författarduons möte med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson blir inte heller det helt avslappnat.

Panshiri och Ganman ifrågasätter allt och alla, inklusive sig själva. Nyfiket och ärligt har de lyckats skriva en alldeles briljant bok.