Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Erdogan får fria händer att smula sönder demokratin

Nej, valet har inte gått rättvist till

Tidigt under rösträkningen i helgens turkiska president- och parlamentsval utropade sig Turkiets president Recep Tayyip Erdogan till vinnare.

Med tanke på hur hårt och envist Erdogan och hans parti AKP har slagit ner på fri press och opposition är den stora nyheten egentligen inte att Erdogan behåller makten. Det som överraskar är snarare oppositionen.

Vänsterinriktade prokurdiska HDP lyckas än en gång ta sig över den höga tioprocentsspärren till parlamentet. Att bli tredje största parti, trots att flera av partiets ledande politiker och över tiotusen funktionärer har fängslats, är en bedrift. Partiets Selahattin Demirtas, människorättsaktivist med kurdisk bakgrund, sitter fängslad och bedrev därför sin presidentvalskampanj från fängelset.

Muharrem Ince, som sitter i parlamentet för mittenpartiet CHP, var nära att gå till en andra valomgång i presidentvalet och fick ca 30 procent. Eftersom Erdogan sägs ha fått strax över 50 procent blir det ingen andra omgång. Ince uppmanade i söndags valobservatörer att stanna kvar vid vallokalerna.

Turkietkännaren Ekim Caglar konstaterar att valrörelsen inte kan kallas rättvis eller fri. I de hårt kontrollerade medierna har nästan bara Erdogan och hans AKP synts till. Människorättsorganisationer har rapporterat om att valarbetare har attackerats. Enligt HDP har hundratals av deras valarbetare gripits, och CHP rapporterar att de haft valarbetare som hindrats ta sig fram.

Helt klart spelar de senaste årens händelser roll för hur valresultatet tolkas. Turkiet är numera "världsledande" i att fängsla journalister. Det ska nämnas att landet aldrig har varit ett paradis för det fria ordet, men dagens situation är illa även i turkiska mått mätt.

Förutom journalister lever människorättsaktivister, människorättsadvokater, oppositionella med flera farligt. Vem som helst riskerar att anklagas för vad som helst, när som helst.

Jabar Amin, svensk riksdagsledamot för Miljöpartiet, åkte till Turkiet som valobservatör inom europeiska OSSE:s uppdrag. Han greps redan vid flygplatsen, och är inte den enda folkvalda från Europa som hindrats observera valet. Det är med andra ord inte bara de egna medborgarna som hindras att granska, observera - och ha en annan uppfattning. Amin sattes på ett plan hem till Sverige.

Oppositionen, däribland HDP:s Selahattin Demirtas och andra fängslade, har inget annat val än att kämpa vidare. Och det blir en lång kamp. Med högerextrema MHP som stödparti i parlamentet kommer Erdogan knappast mjukna i kanterna.